Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Thursday, 23-Nov-2006 03:34 Email | Share | | Bookmark
Kek coklat kukus

 
the texture
Resepi kek ni saya dapat dari resepi.net . Kek ni saya buat pasal oven saya buat pasal, so trylah kukus nyer version ni.. Ok gak rasanya, mudah pun nak buat, tak banyak bahan sangat.. Yang penting, kek ni moist!

KEK COKLAT KUKUS

Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1cawan minyak masak
½ cawan susu manis
***Semua ni dimasak diatas api kecil hingga larut semuanya, kemudian, biarkan sejuk.

1 ¼ cawan tepung gandum
1tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
***semua ni diayak

3 biji telur

Cara : -

1. Telur dipukul kembang dan dicampur dng campuran koko tadi. (dlm 10 minit pukul)
2. Gaul rata dan campur bahan yang diayak sedikit demi sedikit.
3. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik.
4. Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.
5. Kukus salama 1 jam baru angkat dan sejuk kan .


***Telur kalau dipukul hingga bebetul kembang akan menyebabkan tekstur kek gebu.


Quote:
ida : ha ah, resepi ni antara yang tersempoi jugak, cuma susu cair tu saya gantikan dgn susu segar pasal kat sini susu cair mahal sgt..
mama irfan/dina : tak sangka kan, nama kita sama? hehe..
Tina : o0o0o.. dok kat oitta ke? Samalah dengan kak mazni and nana?
ais-putih : tulah masa winter ni memang cepat lapar, buat apa pun kat rumah ni laku.. hehe..


Thursday, 23-Nov-2006 02:41 Email | Share | | Bookmark
Pizza bakar atas non-stick pan!

 
 
Since my oven buat pasal la ni, terpaksalah bakar pizza atas non stick pan. Actually idea ni saya dapat dari kak liza (http://hanieliza.fotopages.com). Untuk doh pizza, saya guna adunan donat sayahttp://zakiahz.fotopages.com/?entry=944743 . Untuk topping saya saya gunakan pizza sauce, resepi dari kak yonghttp://kakyongns.fotopages.com , sausage, bawang besar, nenas & tomato yang dipotong nipis. Memula ingat nak letak topping ayam, nak jadikan hawaian chicken, tapi malehlah pulak nak keluarkan ayam, nak defrost lagi, hmmm... lambatlah! Guna jelah apa yang ada... Lepas tu taburkan dengan mozarella cheese parut ke atas topping pizza tu.. Doh donat tu digelek jgn nipis, jgn tebal... LEtakkan atas non-stick pan, tutupkan pan tu, api guna yg sedang jer.. Bila cheese dah cair & tepi pizza dah perang, tutupkan api! Taraaaaaaaaaaaa..... jadilah pizza! Sedap gak pizza yang bakar atas non-stick pan ni! So... kepada yang takde oven tu, bolehlah cuba cara ni yer! So.. lepas ni kak nabiahttp://nabialish779.fotopages.com takdelah alasan takleh buat pizza pasal takder oven yer.. hehe


CERITA HARI INI


Hari ni saya nak cerita pasal salah satu punca kanser. Sejak kebelakangan ni, kanser senang sangat menyerang wanita, bahkan yang muda2 pun kena gak seawal usia 16 tahun! Anak cikgu sejarah saya meninggal dunia kerana kanser rahim, umurnya waktu meninggal tu 15 ke 16 tahun, tak ingat! Atuk saya ada menyatakan salah satu punca kanser ialah dari roti yang kita makan! Tak percaya kan? Sebenarnya roti yang dah berkulat! Walaupun dalam sebungkus roti tu , hanya sekeping saja roti yg berkulat pun kena buang terus roti tu. Pasal pa, kalau satu dah berkulat, yang lain2 tu, mesti dah ada akar kulat tu! Janganlah kerana sayangkan roti yang lain2 tu, kita buang yang berkulat jer, yang lain2 kita makan. Sayangkanlah kesihatan kita dari roti tu! Kalau nak roti tu tahan lama, masukkanlah dlm fridge, bila nak makan masukkanlah dlm microwave panaskan kejap! Kulat ni kan ke parasit, kalau kita makan dia, benda tu still hidup lagi dalam badan kita pasal sifatnya memang menumpang.

sekian,
-zakiah-


Quote:
ida : saya memang tak makan kobis dari dulu lagi, puncanya, bukan yang ditulis dalam email tu, nanti saya update gambar baru, citer pasal kenapa saya tak makan kobis pulak yer..
mamafami : oo0... mama simpan dalam freezer ye roti tu.. idea yang baik tu, bila nak makan kuukuskan.. tulah kan mama, kekadang orang yang kena kanser tu terfikir apa yang diorang makan, some of them memang jenis jaga kesihatan gila2, tak makan yang manis, yang berkolesterol, tapi kena jugak kanser.. tulah, kekadang kita tak sedar apa yang kita makan ni dah jadi punca penyakit..Tapi, Allah dah tulis orang tu nak kena kanser pun iyer jugak..


Thursday, 23-Nov-2006 00:43 Email | Share | | Bookmark
Majlis hari raya di ARIAKE

pulut kuning
laksa
tuan punya rumah- malu nak pandang kamera
View all 18 photos...
Majlis ini diadakan pada 19/12 yang lepas, hari ahad! Memang seronok dan meriah bila dapat berkumpul ramai2 camni. Majlis ni dianjurkan oleh staf2 MISC di Ariake, so kami yang di nagasaki pun turut dijemput utk memeriahkan majlis, including student di nagasaki ni. So.. di majlis ini student nagasaki & student ariake pun dapatlah bertemu dan berkumpul, ni kira gathering malaysian di ariake lah! Me & Dodi datang hari sabtu dan bermalam di sana untuk menolong Diana main masak2.. haaa.. seronok gak bila dapat masak bersama2 ni, oh, ya! Tak lupa kepada Fiza & Dila (student nagasaki) yang banyak membantu kami, terima kasih daun keladi! Bagus wooo bebudak ni dibuat menantu, ringan tulang! Macam biasa, tukang buat kek ialah saya! Buat 2 jenis, ingatkan tak habis, so Fiza & Dila dah niat nak tapau bwk balik, rupa2nya habis jugak... cian diorang berdua ni! Takpe... besday damia sabtu ni akak buat kek lebih! Satu kek chocolate moist, lagi satu kek marble sumbangan resepi kak lizahttp://hanieliza.fotopages.com .. Kek marble tu memang sedapppp!!! Moist rasanya! Yang kitorang frostkan kek masa malam sabtu tu dah hentam, bila bangun pagi ahad tu tgk2 kek tinggal suku jer... hehe..

Quote:
ishzah : tulah, bagi yang kat perantauan ni, bila dapat berkumpul reramai ni memang berharga lah.. seronok! I visited ur fp almost everyday, belum ada kesempatan nak tinggalkan komen.. syukur alhamdulillah that recovered from penyakit tu!


Wednesday, 15-Nov-2006 23:39 Email | Share | | Bookmark
My cupcakes project..

Basic choc cupcakes
Basic choc cupcake- frosted
ok tak?
View all 6 photos...
Lately, I am kind of busy.. since now in Japan is autumn-winter so it's quite cold.. so.. I am kind of busy taking the children out actually.. Walking & outing during this time we don't feel really tired as we don't sweat.. I take this oppurtinity to walk and walk since I am here.. The children really like the weather and the breezy air from the sea, our house is really near to the sea, around 10 mins walking distance.. In fact, from our house we can see the boat and ship pass by, my children recognized the ship's honk..

Ok, talking about recipe, since cupcakes is hot things now, I am so teruja to make my own.. About the buttercream, some suggested me to use the unsalted butter+icing sugar+vanilla extract+a little fresh milk... the other method is shortening+butter+icing sugar+vanilla extract+a litlle fresh milk... hmmm... I've tried both and I think the one with shortening is much better because the shortening will make the cream after we whip it stiff enough to frost the cupcakes on the spot.. If just using the butter alone, we have to put in fridge until we get the spreadable consistency.. So.. what do you think of my cupcakes?

About the cupcakes, one I used my moist chocolate cake recipe, the other one is using the new recipe, BASIC CHOCOLATE CUPCAKE.. My MOIST CHOCOLATE CAKE is the first ever cake that I baked when I was 15 yrs old... Since then, it becomes my tradition to make it for my family and any occasion.. After my spm, I always make this cake so whenever my mom's friend is comingthe cake is there to served them.. Many of my mom's friend like it.. some of them ordered from me.. but I took 1 order only ( tupun kasi free jer), because of tight schedule studying at college... I only make whenever my mom request for it.. The cake will become more moist if we wrap it in the aluminium paper and keep in the refrigerator.. so whenever my mom ask me the bake the cake, I'll bake it earlier and keep it refrigerated first... The BASIC CHOCOLATE CUPCAKE, this is my first time trying the recipe.. it's quite tasty eventhough the recipe is so simple.. in fact I added 2 tablespoon of milk to give a moist texture.. The cake's texture, is you want to make it moist, add some liquid especially milk, but don't put too much as the cake will be flat on top. Next time, I will put more cocoa powder to give chocolatey taste..


BASIC CHOCOLATE CUPCAKES

Ingredients
5 oz (150g) Butter - softened
5 oz (150g) superfine (castor) sugar
6 oz (175g) self-raising flour
3 eggs
2 tbls cocoa powder
1 tsp vanilla extract
Method
1. Pre-heat the oven to 350oF (180oC).
2. Line a 12 cup cake pan, with cup cake papers.
3. Crack the eggs into a cup and beat lightly with a fork.
4. Place all the ingredients in a large bowl.
5. Beat with an electric mixer for 2 minutes, until light and creamy.
6. Divide the mixture evenly between the cake cases.
7. Bake for 18-20 minutes until risen and firm to touch.
8. Allow to cool for a few minutes and then transfer to a wire rack.
9. Allow to cool fully before icing.


CHOCOLATE MOIST CAKE

2 3/4 cups superfine flour (cake flour also will do)
1 1/4 cups cocoa powder
1 1/2 teaspoon baking soda (bicarbonate of soda)
1 1/2 teaspoon vanilla extract ( vanillin powder)
***All to be sifted 2 times

1 1/2 cup butter (approx 300gm if you use the actual measurement cup)
2 cups sugar
4 large eggs
2 large egg yolks
1 3/4 cups water

Method :

1. Cream the butter and sugar.
2. Add egg, 1 by 1.
3. Alternately, pour in the sifted ingredients and water, beating well until smooth.
4. Pour on the greased caked pan and bake for about 1 hour at 180C.

Notes :

**If you don't have vanilla extract or vanillin powder, you may use vanilla esen.
**Don't fill the cake pan more than 2/3 batter or else your cake will be cracked on top.


BUTTERCREAM RECIPE

1 cup shortening
1 cup butter
3 cups icing sugar
1 teaspoon vanilla esen
1-2 tablespoon milk

**Cream the shortening and butter until fluffy or double the valume.
**Add vanilla esen, then 1 cup icing sugar.
**Add more icing sugar and taste it untill you get the sweetness taste that you want.
**Lastly add milk 1 at a time, if you want thinner consistency, add more milk, but this will make it hard to be spread..




CERITA HARI INI

Hari ni nak cerita pasal budak2 yang kena penyakit kencing manis ni.. Kejadian ni terkena pada kawan husband saya sendiri.. Disebabkan iklan dalam tv bebetul promote minuman susu kultur (takleh cakap brand) yang digemari kanak2 ni, kononnya untuk kesihatanlah, apalah...kawan husband saya telah pun membelikan anaknya, disebabkan rasanya yang manis dan sedap, anaknya itu merengeklah mintak dibelikan hari-hari minuman tu.. Bapaknya pulak sekali beli banyak, kononnya nak buat stok.. Hari-hari minum without fail... One fine day, saya tak ingat camna kisahnya kena ke klinik and sakit apa, doktor sahkan anaknya kena kencing manis.. Terduduk mak bapaknya bila dengar. Mana taknya, anaknya baru berumur 4-5 tahun kalau tak silap.. Resmi budak, suka main2 dan melasak, tentulah ada jatuh2 dan luka... sekarang mak bapaknya kenalah jaga budak ni bebetul, takut luka badannya.. kalau dah kena kencing manis, bila ada luka kat badan tu memang lambat sembuh.. yang kesiannya budak ni takleh memain macam budak lain sangat.. kesian! I bet, the parents regret for giving the child the drinks everyday.. Pada pendapat saya, telah saya katakan dalam entry saya yang lepas, makan apa pun berpada-pada... ni kononnya untuk kesihatan sekali terus tak sihat jadinya... Memanglah resmi budak pi supermarket, nampak tu nampak ni memang teringin nak rasa...

Oh, ya! Minuman manis ni.. suami sepupu saya suka minum minuman dlm tin yg kasi tenaga tu, tapi tak ingat apa brand. hari-hari minum 2 tin, tak sampai setahun, disahkan ada kencing manis.. Ada lagi satu cerita pasal anak kepada kawan saya, minum coke hari-hari.. sudahnya memang kena kencing manis.. Bagi saya, minuman bergas ni lagilah kita tak rasa manisnya sangat pasal kita rasa gasnya lebih.. Macam saya, kalau adik2 saya dulu masa kecik nak minum, saya tambahkan air masak sikit biar kurang gas dan manisnya.. Apa-apa pun, bukannya takleh nak minum tu minum ni, makan benda yang manis, BERPADA-PADA dan BERSEDERHANALAH... Memang itulah pesan rasulullah... Jangan diambil hari-hari...

Sekian
-zakiah-



Quote:
mommy d&d : tulah bebudak memang suka benda yang manis, seminggu sekali bolehlah, kalau hari2 takut mengundang penyakit pulak.. cupcakes project ni pasal seronok plak tgk orang buat, kita pun naklah gak try..
mommy d&d : camna erna buat minced meat tu, guna blender ke guna pisau potong daging tu? btw, tq very much for trying my recipe! I really appreaciate that! tulah, rasanya burger buat sendiri lagi sedap..
raime : digital pun boleh ambik gambar cantik yer, ingatkan kamera yg utk professional tu ajer..
raime : pakai flash yer? Tq very much for the tips!
ida : saya dah letak resepi buttercream tu, trylah kak ida, seronok gak ada geng yang menerai benda yang sama ni.
rossya iye ke sedap kak rosyya? dah rasa ke? hehe..
nunu : orait.. nanti bila akak plan dgn family nak pi memana akak email nunu.. senang bila dah tau orang yang leh arrange cuti2 mesia ni..
nabialishad : marilah kak nabia datang sini makan cupcakes..
fliffy : Bagusnya perut adam ni kalau minum yang manis sikit meragam, so, dia takdelah nak minum yang manis2 ni sangat.. eh..samalah kita suka coklat..
salina : haa... ingat pun kat akak ni! Nak datang nagasaki mailah, tapi bagitau awal2, kot2 akak takdelah kan.. ni tgh bln 12 nak balik mesia ni for almost 1 month!
Phalinn : ye ke looks good? tq! hehe.. dah kembang dah ni..
MamaFaMi : tulah mama, kesian betul dgn budak2 yang kena kencing manis ni, some of them kena inject dgn insulin hari2..
rosleenda : tulah kak leen, mintak simpanglah kena kencing manis ni, sekali dah kena takde ubatnya...
Sabrina : cupcakes kalau frosted memang sedap sikit dr yg plain jer.. hehe
kakyong : aiseh kakyong, segan plak kita kakyong kasi komen ni, maklumlah kakyong toke cupcakes, dah pro dah...yang kita ni baru nak merangkak.. :)btw, tq for visiting my fp!
anna : pos sana eh.. takut tak lepas lah anna pasal cupcakes frosted ni selalunya tahan tak lama sangat, pos lebih semingggu kot..
~F&Z~ : macam baulu ke moist choc cake tu? kucing kat sana kus semangat eh..


Thursday, 9-Nov-2006 21:00 Email | Share | | Bookmark
chocolate chip muffin(mummy jam) & best ever chocolate cupcakes

choc chip muffin mummy jam
close up choc chip muffin
nurdia cupcakes - sebelum dibakar
View all 6 photos...
chocolate chip muffin ni memang saya dah jatuh cinta pandang pertama sejak terpandang di fotopage mamafami, tapi saya tunggu choc chip yg dipos adik saya dari mesia sampai baru leh buat, kalau beli dari sini gamaknya kurenglah sedapnya coz choc chip letak secoet secoet jer, sini maheiii...dahlah dapat sikit jer tu.. Ikut resepi, patutnya kena bakar 15-20 minit tapi saya terbakar sampai 40 minit... semuanya gara2 leka menengok several fp, sibuk sangat bergelak ketawa dgn cerita and komen diorang kat fp org lain...hehe..


CHOCOLATE CHIP MUFFINS (Mummy Jam)

125 g butter
100 g sugar
150 g self-raising flour
2 eggs
2 tablespoons cocoa powder
25 g dark chocolate ~ melted using double boiler or microwave
chocolate chips

Method :

1. Mix butter, sugar, egg, cocoa powder and flour in a mixer, then add in the melted chocolate and chocolate chips.
2. Spoon into paper cups and sprinkle more chocolate chips on top.
3. Bake in a preheated oven for 15 minutes on 175 degrees celcius.

Notes from mummy jam:
I used Cadbury Old Gold which are easily available in supermarket and added more for 25gm for that chocolatey taste. This muffins is for those who loves the chocolatey taste in muffins, really very rich but you can't stop at one! to me , this is one of the best chocolate muffins I ever taste! but don't just take my words for it , you just got to try it for yourself !


hmmm... saya cuba fahamkan apa yg dimaksudkan dgn mummy jam pasal saya tak pernah jumpa cadbury old gold tu... rupa-rupanya maksud dia letakkan lebih sikit serbuk koko kalau nak rasa lebih coklat.. For me kalau nak tau dah masak ke tak tunggu sampai keluar bau dulu, pastu buka pintu oven, cucuk dengan lidi kat muffin tu, kalau keluar bersih dah masaklah tu, kalau tak bersih lagi, kasilah masa lagi 5-10 minit.. Disebabkan saya terlebih bakar, muffin ni dah jadi keras sikit cam biskut, nasib baik tak hangus... walaupun dah jadi biskut, tapi rasanya sedap... memang sedap muffin ni pada yang suka makan coklat macam saya lah.... But next time saya nak try guna butter cair plak since kebanyakan resepi muffin selalunya guna vege oil substite butter tapi rasa butter lagi sedap...



BEST CHOCOLATE CUPCAKES (NURDIA)

Ingredients :

1 1/4 cups all-purpose flour
1/2 cup cocoa powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 cup granulated sugar
1/3 cup vegetable oil
1 egg
1 teaspoon vanilla essance
3/4 cup buttermilk *
1/2 cup chocolate chips

Method :

1. In a small bowl, mix together flour, cocoa powder, baking soda and salt.
2. In a large bowl, whisk together sugar, oil, egg and vanilla essance until smooth.
3. Alternately whisk in flour mixture and buttermilk, making 3 additions of flour mixture and 2 of buttermilk, beating until bater is smooth. Stir in chocolate chips.
4. Scoop bater into prepared pan. Bake in preheated oven at 180 celcius for 22 - 27 minutes or until top of cupcakes spring back when lightly touched.
5. Let cool in pan on rack for 10 minutes. Remove from pan and let cool completely on rack.

Note : To make buttermilk : 1 cup milk + 1 tablespoon lemon juice

Cupcakes ni memang chocolatey taste, in fact I sprinkled some choc chip on top the muffin batter. It's quite spongy, maybe because of the buttermilk... Buttermilk can change the cake's texture actually, so does sour cream, but it's quite sour. Somebody said when using sour cream as an ingredient in the cake recipe, the cake will not become too sour after bake.. I hope to test this..

P/S : Sorilah mamafami because zakiah copy and paste je dari fp mamafami, btw, thank you for introducing these marvelous cupcakes...




CERITA HARI INI


Disebabkan resepi di atas ni adalah manisan, saya nak bercerita pasal kencing manis pulak hari ni.. Rasanya semua orang tau apa itu penyakit kencing manis pasal ramai rakyat malaysia dah kena kencing manis. Dulu saya rasa pelik kenapa penyakit menyerang paling ramai org melayu dan india daripada orang cina. Bila saya tanya pada atuk saya, dia jawab, orang melayu ni suka letak gula dalam masakan, orang india ni suka makan manisan such as laddoo.. Saya pernah rasa laddoo yang dibawak rakan berbangsa india masa kat kolej dulu, pehhh... memang manis! Pasa orang melayu suka letak gula dalam masakan itu memang tak dinafikan.. terutamanya sambal.. kari pun ada yg letak gula gak.. Dulu masa saya pakai khidmat maid dari indon, maid saya cakap memang orang dia pakai gula dalam kebanyakan masakan tapi orang dia tak ramai yg kena kencing manis ni, rupa-rupanya depa punya jamu yang dimakan hari2 tu dah balancekan kandungan gula dalam badan tu.. jamu kan pahit, so manis lawannya pahit..

Rupa-rupanya gula pasir yang putih tulah punca penyakit kencing manis.. Gula putih ada ditambah bahan apa tak ingat nak kasi putih macam kristal tu dan rasanya pun sangat manis berbanding dengan gula perang dan gula melaka...serupalah dengan kes garam halus ni.. Menurut atuk saya, kalau nak masak tu, and kalau perlu jugak letak gula, letaklah gula perang atau gula melaka, much safer..

Cara nak elak kencing manis ni, bila agak2 dah termakan banyak benda manis aritu, banyakkan makan atau minum sayur yang pahit..contohnya macam ulam-ulaman dan sayur peria. Sayur peria memang diakui salah satu ubat kencing manis. Caranya : Blend peria ni dengan sedikit air, kalau tak tahan pahitnya, tambahkan sedikit perahan lemon, limau nipis ni tajam sikit... Lagi satu, kalau dah kena kencing manis, pantangnya adalah pisang dan anggur..Orang selalu kata buah2an ni ada manis semulajadi so tak perlu risau.. sapa kata? walaupun manis semulajadi tapi boleh menyumbang pada kencing manis jugak kalau dok campur dgn makanan lain, maksud saya tu, kita makan pisang aritu, pastu makanlah kuih manislah, masakan yang dicampur gula.. secara tak langsung, gabungan pisang dan makanan manis lain boleh menyumbang kepada kencing manis, dan, kalau dah kena kencing manis boleh memburukkan keadaan.. Macam saya ni suka makan coklat, lepas tu saya minum air masak bebanyak dan tak sentuh makanan manis lain.. Sekarang dah ada orang dok buat kajian pasal pisang ni pasal orang dok highlight pisang ni banyak khasiatnya lah, bagus untuk kesihatanlah, depa nak kaji side effectnya pulak.. pasal anggur saya tak dengar lagi orang nak buat kajian.. Apa-apa pun makanlah berpada-pada, makan dengan kuantiti yg sederhana, bukannya hentam satu jenis makanan tu bebanyak pasal org kata bagus...Itulah salah satu pesan rasulullah, bersederhanalah dalam setiap perkara..

Sekian,
-zakiah-



Quote:
yangmazni : kak... o genki desu ka? tu apa? saya belajar nihongo kejap jer..
rosyya : nurdia cupcakes sedap gak kan? mummy jam nyer choc chip muffin ni lagi sedap..
sabrina : sab nak cupcake ambiklah, sila.. silaa...
mommy d&d : erna right? tulah.. nasib baik muffin ni jenis jadi biskut kalau bakar lelama bukannya hangus..
anna : zakiah ni share apa yang zakiah tau jer, pastu zakiah pun leh refer balik apa yg kita tulis ni incase kalau jadi pape, maklumlah kita ni makin lama makin lupa, nilah digital dairy.. hehe[/b]
ina~Ibu Aiman~ : hai.. lama tak nampak.. apa khabar model kita? muffin choc chip tu plg zakiah suka, mungkin rasa coklat lebih..maklumlah kita ni suka coklat..
mamafami : tq for reading my page, kalau ada keturunan yg berkencing manis ni memang kena jaga2,maklumlah habit pemakanan tu secara tak langsung memang turun kat kita kan.. zakiah pun ada keturunan yang kena ni..
scarline : tq for the tips!
kakyong : eh.. samalah kita kakyong, kalau yg bercoklat ni memang favourite kita.. hehe..
raime : I've checked ur fp, memang sukalah tgk gambar2 tu.. cantik jer... pandai kamu ni ambik gambo...
nunu : nanti 1 fine day kita jumpa, akak buat muffin ni, nunu tak makan siap yer!


[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net