Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 15-Nov-2007 05:27 Email | Share | | Bookmark
Daging masak hitam manis (mak lang azie)

Daging masak hitam manis!
Hmmm… sejak suami saya belayar dari Isnin lepas, saya malas nak masak! So kami anak beranak yg tinggal ni makan nasi dgn sup, lauk2 yang saya freeze kan dulu, roti, apa yg ada jelah… lagipun, saya dah nak balik mesia, so mood untuk balik ke tanahair melebihi dari mood memasak.. hehe..

Resepi daging masak hitam manis mak lang azie dah lama saya cuba semenjak mak lang belum ada fotopage lagi, iaitu dari forum.cari.com.my.. saya silent reader je selama ni! Resepi ni dah jadi favourite suami saya, memang sedap! Rasanya macam ala2 rendang sikit & masak kicap tapi berempah.. Saya sarankan anda mencubanya barulah tau rasanya sedap atau tak! Sapa yang nak tengok gambar original dari fotopage maklang, click sini yer!

Ok, saya tau, gambar daging masak hitam manis ni, berbeza betul dengan gambar set nasi tomato saya dalam entry di bawah, kesemua gambar ini menggunakan kamera yang sama, ni gambar yg diambil dibawah tempat suram, hasilnya tak lawalah, terpaksalah edit, masalahnya saya bukan jenis pandai guna photoshop, sesapa yg boleh bagi idea camna nak edit guna photoshop amatlah saya alu-alukan! Saya tau, kelemahan rumah saya ini, cahaya yang kurang, tulah selama ni gambar saya malap2, lepas dah berguru serba sedikit dgn husband saya, sis jeni dll, barulah gambar2 saya ada improvement.. saya segan selama ni pasal yg melawat fp saya ni, golongan the best photographer, tulah pasalnya saya nak improvekan gambar2 saya, malu saya dah lebih setahun kat fotopages ni tapi camtulah jugak gambar saya.. janji saya tak menipu dgn mempamerkan gambar orang lain, semuanya hasil saya sendiri.. kalau saya nak, boleh jer saya suruh husband saya yg ambik gambar2 ni semua.. tapi maleh!





Daging Masak HItam Manis Maklang (copy & paste dari maklang jugak)

(sukatan pepandai sendiri...main agak2 jer-jgn risau pasti menjadinyee)

1/2 kati daging btg pinang – dipotong dan direbus bersama kicap (air rebusan jgn dibuang)
1/2 cwn - kicap manis (cap kipas udang)
3 sudu besar cili kering yg telah diblend (ikut suka pedas, kalo nak pedas lagi..tambahlah)

BAHAN A – asingkan kepada 2 bhg. (untuk digaul bersama daging dan utk tumisan)

3 sbJintan manis ] disangai lepas tu diblend halus
3 sb Jintan putih ]

3 Bwg putih }
4 Bwg merah }diblend
sedikit Halia }

Bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/asam keping
Minyak masak

Cara
1. Daging yang dipotong/dihiris nipis – direbus bersama kicap.
(Air rebusan jgn byk sangat sbb daging keluarkan air rebusan)
2. Bila daging dah empuk, gaul sedikit dengan bhg. A, goreng kejap jer.
3. Asingkan daging ke dlm pinggan, masukkan pula lebihan bhn. A tadi utk ditumis.Masukkan cili kering (kalau suka pedas taruh lebih), kacau sebati.
4. Masukkan pula daging dan air rebusan tadi, gaul sampai rata.Taburkan asam keping,b.lwg,kkmanis dan buah pelaga.
5. Masukkan kicap jika nak nampak lebih hitam lagi (maklang selalunya tambah lagi kicap bior hitam pekat)
6. Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat, bulehlah diangkat


***Notes:
1. Kalau guna daging batang pinang merebusnya tak lama..
2. Jintan manis & jintan putih saya hanya gunakan serbuk, bukan biji dan saya hanya gunakan 2 sudu besar jer jintan manis & jintan putih.
3.Saya tak gunakan asam keping, saya gantikan dengan asam jawa tapi sedikit sahaja..
4. Bawang merah saya gantikan dengan 1 labu bawang besar yg sederhana saiznya.. sini tarak bwg merah..


Atuk saya kalau masak daging mesti letak bawang besar banyak-banyak, katanya untuk meneutralkan kolsterol daripada daging tu... Saya kurang pasti tentang ini, akan saya tanya lebih lanjut pada dia bila balik malaysia nanti!


sekian pada hari ini,
-zakiah z-


Wednesday, 7-Nov-2007 11:32 Email | Share | | Bookmark
Nasi tomato & ayam masak merah bermadu

Nasi tomato & setnya
Nasi tomato
Ayam masak merah bermadu
View all 4 photos...
Akhirnya... barang-barangku telah pun selamat naik kontena. Lagi sebulan sampailah kat malaysia. Ishh.. bila tengok rumah yang dah kosong ni, pastu barang dah jalan dulu, rasa makin bersemangat nak balik malaysia ni... takpe takpe... lagi 3 minggu jer.. lepas ni, bolehlah kami berjumpa dengan wajah yang kami rindui ini...



Inilah kucing kesayangan kami, namanya sporty (adik saya yang bagi nama), tapi dia tak suka exercise.. Nama glamournya TITI! Sebelum saya ke Jepun, saya yang bela TITI ni, dah jadi rakan sepermainan anak2 saya pun, dah semuanya pun hampir sebaya! Bila saya ke Jepun, mak sayalah yang ambil alih menjaganya, sampaikan dah jadi anak bongsu mak saya dah pun... Mak saya biasakan dia makan ayam & daging mentah, mak aiii... badan dia mengembang jadi belon, agaknya pasal dapat makan daging fresh, tapi yg saya perhatikan dia ni jadi garang sikit kalau asyik makan daging! Takper... nanti balik mesia kami nak gomol2 dia... Tu kalau kitorang leka, si TITI ni silap2 akan bertukar kaler & putih melepak, akibat di kalerkan dengan magic pen & dibedakkan oleh anak2 saya... adik saya lagilah, kalau dia malas nak mandikan TITI, dia bedakkan jer, janji tak bau busuk, kesianlah kawan tu terbersin-bersin!

Oklah, cukuplah cerita tentang TITI yang kami rindui. Kita berbalik pada resepi ada hari ini, nasi timato & ayam masak merah bermadu! Resepi nasi tomato ni saya dapat dari sahabat saya Diana di Ariake, la ni dia dah balik mesia. Sejak saya merasa nasi ni dirumah dia, saya dah jatuh cinta! Saya adalah nasi tomato lover! Saya memang cerewet bab nasi tomato ni.. Bila dah dapat resepi dari Diana, saya terus mencubanya, dah beberapa kali saya mencuba barulah kena dengan tekak saya... Rupa-rupanya kalau nak dapatkan nasi tomato yang sedap, kita kenalah gunakan tomato yang segar kerana yang segar ni manis, kalau yang dah tak segar ni masam sikit, pastu kena gabungkan dengan sos tomato, ada sesetengah resepi hanya menggunakan sos tomato sahaja atau sos tomato digabungkan dengan puri tomato, tak kena dengan tekak saya.. Gabungan buah tomato segar & sos tomato lagi best saya rasa!

Petua dari kak hanieliza kita
Quote:
kakliza memang masak nasi tomato gunakan buah tomato fresh..gunakan yg warna merah menyala tu...
hasilnya memang menarik hatiii...
walllaaaaaaaaaa..sodappp...

anyway..kucing itu sungguh cute..
kalau anak2 kakliza dapat..mmg kena gomol gak laaaa...
Thu 8-Nov-2007 05:16
Posted by:hanieliza - [Link]
IP: 60.48.61.83




NASI TOMATO

Beras basmathi - 2 pot (dibasuh bersih & ditoskan)
Bawang besar - 1/2 biji sederhana dihirs nipis
Bawang putih - 2 ulas besar dicincang
Halia - 3 cm dihiris nipis
Rempah penumis - kayu manis 1 1/2 inci, bunga lawang 1biji, buah pelaga 5 biji
Minyak sapi 1 1/2 sudu besar + Majerin 1 sudu besar

Buah tomato segar - sebiji sederhana besarnya, dicincang
Sos tomato 3-4 sudu besar
Garam secukupnya - utk setiap pot beras, garam 1 sudu kecil paras rata
Air pula, utk setiap pot beras basmathi, 1 1/4 pot air, utk 2 pot beras = 2 1/2 pot air, kurangkan 1/2 pot air, gantikan dengan susu cair atau susu segar

Cara:

1. Panaskan minyak sapi dan majerin di dalam periuk.
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia & rempah penumis sampai agak garing.
3. Masukkan buah tomato cincang & sos tomato.
4. Padamkan api, masukkan bahan tumisan ini ke dalam beras didalam periuk nasi, kacau rata secara perlahan-lahan, takut beras patah.
5. Masukkan air & susu cair/segar.
6. Akhir sekali masukkan garam & gaul rata.
7. Bila nasi dah kering, taburkan kismis ke atasnya, jangan dikacau, biarkan sahaja.
8. Apabila nasi dah benar2 masak, biarkan selama 10-15 minit dalam periuk nasi, kemudian digembur dari tepi secara perlahan-lahan agar nasi tak patah-patah.

***
1. Kalau nak rasa sedap, campurkan minyak sapi & majerin, butter saya rasa kureng sikit, minyak sapi tak bergaram, majerin masin sikit so kombinasi yang baik!
2. Masa mengacau bahan2 yang ditumis ke beras adalah langkah yang paling penting, pastikan semua beras benar2 rata dengan bahan2 yang ditumis.





AYAM MASAK MERAH BERMADU


Ayam - dibersihkan, dipotong, digaulkan dengan sedikit serbuk kunyit & garam, kemudian digoreng separuh masak, ketepikan...

Bawang besar - 1 labu besar, dicincang/dihiris nipis
Bawang putih - 3 ulas besar , dicincang/dihiris nipis
Halia - 3cm, dihiris
Cili kisar - 5-6 sudu besar
Sos tomato - 4 sudu besar
Air - 1 cawan
Bawang besar - 1/2 atau 1 labu , dipotong bulat
Madu - 1-2 sudu besar
Garam secukupnya

Cara-caranya :

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang besar, bawang putih & halia yang dihiris nipis tadi..
2. Setelah naik bau, masukkan cili kisar, tumis hingga cili masak.
3. Kemudian masukkan sos tomato, kacau rata, kemudian dimasukkan air.
4. Masukkan ayam yang di goreng separuh masak tadi & bawang besar yang dipotong bulat, tutupkan kuali, biar sampai mendidih.
5. Bila dah mendidih, masukkan madu & garam secukupnya, bila dah masuk madu takleh biar lama atas api, nanti rasanya jadi lain, hanya biarkan mendidih sekali lagi, kemudian tutupkan api.
6. Siap dihidang.

Nota tambahan:
***Masak merah bermadu ni, yang pentingnya, cili kisar mesti melebihi jumlah sos tomato, baru ok rasanya..
***Kalau rasa kuahnya tak cukup, doublekan jumlah bawang2, cili kisar & sos tomato..


Tentang salad pulak, selalunya kalau orang buat nasi tomato ke nasi beriani ke mesti nak dimakan dengan acar kan, tapi saya tak suka makan acar pasal rasa cuka tu, saya lebih suka makan salad tomato, memang sedaplah dikenakan dengan nasi tomato ni.. Terutamanya mayonis tu, memang kena digandingkan dengan nasi ini.



Daun salad - dibersihkan & dipotong
Buah tomato - di cuci bersih, dipotong kecil2 & dibuang empulur tengahnya
Mayonis

Cara-caranya :

1. Gabungkan daun salad & tomato yang dipotong2 tadi di atas mangkuk hidang.
2. Picitkan mayonis ke atas salad ini.
3. Siap dihidang!

sekian pada hari ini,
zakiah z-




Tuesday, 30-Oct-2007 05:53 Email | Share | | Bookmark
Jawapannya : nasi impit original!

nasi impit
close up sikit...
Sate, nasi impit & kuah kacang!
Haaaa... kalau nak tau jawapannya nasi impit yang ori yer, bukannya yang instant tu.. Saya dah kehabisan stok ketupat segera tu, kalau tak, idaklah teman bersusah payah buat yg original ni... Saya buat ini untuk dihidangkan bersama sate & kuah kacang.. Nampak gayanya mamafami lah peneka pertama yang tepat, eh... tak tepat sangat gak pasal dia bagi 2 jawapan... hehe..




Resepi nasi impit

1 cawan beras
3 cawan air

Cara:

1. Beras basuh bersih-bersih, kemudian masukkan dalam periuk (rice cooker saya tak pernah cuba, saya pakai periuk biasa jer) bersama-sama dengan air..
2. Tanaklah seperti biasa sehingga nasi masak atau kering sedikit, nasi kelihatan lembik sedikit yer...
3. Kemudian masukkan dalam loyang, mampatkan dengan daun pisang ataupun kain napkin hingga padat
4. Biarkan 2-3 jam atau hingga padat atau sejuk..



Resepi sate dari mamafami (memang sedap!)

(nanti saya tepek yer, kena attend anak2 saya ni dulu...)



Tuesday, 23-Oct-2007 21:43 Email | Share | | Bookmark
Daging masak kicap special!

Daging masak kicap special!
Daging masak kicap ni special kerana ia adalah gabungan 3 resepi ; daging masak hitam manis (maklang azie), daging black pepper (resepi saya) & daging masak kicap... Saya masak ini masa keluarga saya ada dirumah masa raya hari tu, husband saya teringin nak makan daging masak hitam manis, adik saya pulak nak makan daging masak kicap biasa & saya pulak nak makan daging black pepper, dagingnya tinggal sikit jer, sini kalau nak order daging halal kena order online, pulak tu kena tunggu 2-3 hari baru sampai, mana nak dan tunggu daging sampai, keluarga saya dah nak balik dah, sudahnya saya gabungkan jer, tiga-tiga resepi ni saja... mujur menjadi! sedap jugak! Puas hati kami bertiga!

DAGING MASAK KICAP SPECIAL!



1 kg daging - dihiris & direbus sampai empuk bersama air & kicap manis

Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar - di dihiris
3 biji bawang putih - di hiris
3cm halia - di hiris
rempah penumis - kayu manis 2 inci, bunga lawang sebiji, buah pelaga 3 biji
1-2 sudu kecil lada hitam - yg ditumbuk kasar ataupun serbuk tapi kurang umph
1 sudu besar cili kisar - kalau nak lebih pedas tambah lagi

2 sudu kecil serbuk ketumbar } semua digabungkan &
1 sudu kecil serbuk jintan manis } dicampur dgn sedikit
1 sudu kecil serbuk jintan putih } air, dijadikan pes

bahan-bahan lain:
2-3 sudu besar oyster sauce
sedikit jus asam jawa - ikut sesedap rasa (saya guna 1/4 mangkuk kecil)
1 biji bawang besar - dipotong 4
2 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn secawan air


Cara-caranya: -

1. Panaskan minyak di kuali, kemudian tumiskan bawang besar, bawang putih, halia & rempah penumis (kayu manis, bunga lawang & buah pelaga).
2. Bila dah naik bau, masukkan pula cili kisar & serbuk rempah2 yg dijadikan pes tadi, tumis hingga naik minyak.
3. Kemudian masukkan oyster sauce & lada hitam, biar dlm 5 minit, kemudian dimasukkan jus asam jawa, kacau sebati.
4. Bila dah sebati, masukkan daging yg telah direbus tadi beserta dgn airnya sekali.. juga masukkan bawang besar yg dipotong 4 tadi.
5. Masukkan bancuhan air tepung jagung, biar sehingga agak pekat dlm 10-15 minit, kemudian barulah diangkat dari api..

Notes:
1. Tak payah letak garam sebab oyster sauce & kicap dah masin dah..
2. Kalau tak cukup hitam, tambahkan lagi sedikit kicap manis.
3. Kalau daging black pepper, hanya gunakan oyster sauce & kicap manis sahaja beserta dgn lada hitam, itu yg paling basic sekali..


sekian pada hari ini,
-zakiah z-


Friday, 19-Oct-2007 01:04 Email | Share | | Bookmark
Mushroom soup & garlic bread!

Mushroom soup!
Dihidang bersama garlic bread!
Apa khabar semua? Mesti masih dalam mood raya lagi kan? Saya pula dalam mood packing untuk berpindah balik ke malaysia, insya allah 1/12 saya akan pulang kembali ke tanahair.. kontena pula jalan lagi 2-3 minggu so masa pun terhad je ni..Keluarga saya telah pun selamat pulang ke malaysia.. Saya tak terasa sedih kali ni bila mereka kembali ke malaysia seperti tahun lepas kerana saya pun dah balik malaysia tak lama lagi.. Memang saya puas kali ini dapat berhari raya bersama-sama kali ni! Raya haji akan datang ni pulak, mak bapak saya akan ke mekah menunaikan haji, jadinya tak dapatlah mereka menyambut aidiladha bersama-sama anak2nya...

Saya merupakan anak sulung dalam adik-beradik saya & saya seorang yang berkahwin pun, jadinya anak-anak saya ni, cucu2 emas mak bapak saya lah.. Saya berasal dari melaka tapi membesar di subang jaya.. Umur saya masih belum masuk ke 3 dekad lagi, saya bagitau ni kerana ramai yg lebih tua drpd saya panggil saya akak, serba salah saya, mungkin kerana saya punya tulisan pun macam org2 tua agaknya.. Saya memang suka bercampur dgn org2 yg lebih tua drpd saya, lagi mematangkan saya! Mereka banyak petua & asam garam kehidupan ni yang boleh dijadikan panduan & pedoman!

Oklah, berbalik kepada resepi di atas, mushroom soup & garlic bread, ini saya masak masa bulan puasa.. memang best! Ini antara gambar yg dpt diselamatkan suami saya selepas komputer diserang virus.. Sup ini sedap sebab menggunakan whip cream, kalau guna susu kureng sikit... Saya tengok dalam filem animasi 'RATATOUILLE' (tikus yg sangat pandai masak), kebanyakkan masakannya menggunakan krim - krim putar ke krim pemekat ke, krim segar ke, ni semua boleh digunakan untuk memasak! Ini memberi idea kepada saya untuk membuat mushroom soup simple ini! kebanyakkan resepi yg saya tgk kena guna banyak bahan, nak kena blend soup tu, kemudian masak balik, saya suka yg simple! Susu segar kurang pekat, teksturnya lain & rasanya juga lain sikit.. Dulu saya selalu gantikan krim masakan ini dengan susu segar, sebabnya kat jepun ni mahal, tapi bila saya dapat bezakan rasa masakan yg menggunakan krim masakan & susu segar ni, saya pilih krim masakan.. takpelah mahal sikit, asalkan sedap, kita juga yg nak makan.. Bukannya selalu pun..



MUSHROOM SOUP

1/2 biji bawang besar - dicincang halus
3 ulas bawang putih - dicincang
50gm- 100gm cendawan butang - dicincang juga
200ml Krim masakan
lada hitam yg ditumbuk (serbuk pun boleh jugak) & lada putih
1 cube ayam/ 1 cawan air rebusan ayam
2 sudu kecil tepung jagung - dibancuh dlm 1 cawan air
sedikit daun parsley cincang
oregano atau herba spagheti
garam
1-2 sudu besar butter/minyak zaitun/minyak masak

Cara :

1. Panaskan butter/minyak di dlm periuk.
2. Tumiskan bawang besar & bawang putih sampai garing sedikit.
3. Masukkan cendawan butang cincang, lada hitam & lada putih, tumis sekitar 5 minit.
4. Masukkan krim masakan, cube ayam/air rebusan ayam, biarkan sampai mendidih.
5. Masukkan oregano atau herba spagheti.
6. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung & garam secukup rasa.
7. Biarkan mendidih sekali lagi kemudian ditutup api.
8. Bila nak menghidang, taburkan sedikit daun parsley cincang di atasnya sebagai hiasan.

***Kalau rasa sup ni pekat sangat, campurkan lagi sedikit air ataupun susu segar.


GARLIC BREAD:
Roti putih - disapu dengan butter , ditabur dengan bawang putih yg dicincang, kemudian daun parsley cincang, dibakar dlm oven toaster ( 5 minit) / oven (suhu 180C, 20 minit)

Roti perancis - dihiris 1- 1 1/2 inci, disapu butter setiap belah, diletak bawang putih cincang & daun parsley cincang hanya satu belah, dibalut dgn aluminum foil & dibakar dlm oven pada suhu 200C selama 15-20 minit... yang ni memang best! macam yang kat pizza hut tu!

selamat mencuba!

sekian pada hari ini,
-zakiah z-


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net