Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 23-May-2007 22:58 Email | Share | | Bookmark
Ok people, back to the cooking world again!

Nasi minyak special
Bawang2 & serbuk sup yg ditumis dicampur dgn nasi
Campurkan kentang & carrot, gaul sebati
View all 5 photos...
Nasi minyak special ni nasi kegemaran anak2 saya, semuanya dah lengkap! Untuk kita yg dewasa ni, kenalah tambah lauk berkuah, barulah sedap sikit! Actually nasi ni sebenarnya dah lengkap, semuanya ada, ayam, daging & sayur.



Nasi minyak special

Bahan nasi minyak :
Beras basmathi 2 pot - dibasuh bersih & ditoskan, kemudian dimasukkan kedalam periuk rice cooker
Minyak sapi - 2 sudu besar
Penumis - kayu manis 3cm, bunga lawang 1, buah pelaga 7/8 biji
Bawang besar 1 - dihiris nipis
Bawang putih 3 - dihiris nipis atau dicincang
Halia 2-3cm - dihiris nipis atau dicincang
Serbuk sup/kurma - 2 sudu kecil, dibancuh dengan sedikit air panas, biar cair sedikit

Bahan lauk: (boleh ikut byk mana yg dikehendaki, ini anggaran sahaja)
Ayam 100gm - dipotong kecil2 atau dicincang
Daging 100gm - dipotong kecil2 atau dicincang
Lobak merah 1 - dipotong ikut bentuk yg disukai
Kentang 2 - dipotong dadu, jangan terlalu kecil atau terlalu besar
Daun ketumbar yang dicincang - tak cincang pun takpe.. saya letak sikit jer, bebudak tak suka byk..
Garam secukupnya
Air secukupnya

Cara membuatnya :

1. Masukkan minyak sapi kedalam satu periuk dan panaskan ia.
2. Bila dah panas, masukkan bawang besar, bawang putih dan halis, kacau sebentar.
3. Kemudian dimasukkan penumis, biarkan hingga naik bau ataupun garing bawang2nya..
4. Kemudian masukkan serbuk sup/kurma yg dibancuh dgn air panas tadi, tumis hingga rempah masak, api kecil.
5. Bila rempah dah masak atau naik minyak, barulah dimasukkan ayam, daging & kentang.
6. Kacau rata hingga rempah sebati dengan bahan lauk, jangan sampai bahan lauk masak.
7. Padamkan api, campurkan semua ini kedalam beras yg didalam periuk rice cooker, kacau rata2 sampai semuanya bergaul sebati dengan perlahan-lahan, kalau tak beras nanti patah.
8. Bila dah sebati semuanya, masukkan air, lobak merah & garam secukupnya, kacau rata.
9. Jika suka, kurangkan 1/2 cawan air, tambahkan 1/2 cawan susu cair/susu segar.
10. Masukkan periuk ini kedalam rice cooker dan masaklah nasi seperti biasa.
11. Bila dah masak, jangan kacau dulu, biarkan sebentar, lebih kurang 10-15 minit lagi barulah digembur nasi perlahan-lahan, ini untuk mendapatkan nasi yang cantik/peroi, kalau tak, nasi tu akan patah2. Mulakan menggembur dari tepi rice cooker..

***Sukatan air untuk beras basmathi : 1 pot beras = 1 1/4 pot air
***Sukatan air untuk beras biasa : 1 pot beras = 1 1/2 pot air
***Untuk memastikan nasi tu sebati dengan rempah semua, pastikan masa rempah dicampur ke dalam beras, digaul sebati! Penting ni! Gaul perlahan-lahan supaya beras tak patah.
***Kalau suka kismis, bila nasi hampir kering, taburkan pada permukaannya..


CERITA HARI INI

Lobak merah sejenis sayur yang mengandungi vitamin E yang tinggi, lagi satu vitamin tak ingat, yang untuk mata tu. Kalau kita terlebih vitamin E, ini pun boleh jadi kanser jugak. Lobak merah hanya boleh dimakan seminggu 2-3 kali sahaja, jika lebih memang boleh jadi kanser. Kanser ni terjadi dari pemakanan kita sendiri. Memanglah kita ingat sayur tu baik untuk kesihatan, ataupun vitamin yang dijual di farmasi tu bagus, tapi fikir-fikirkanlah, kalau terlebih makan, memang jadi penyakit. Ada orang yang kata, kalau badan kita terlebih vitamin, ia akan bertukar jadi air kencing, tu orang kata... Kita sendiri pun tak tau apa yang terjadi dalam badan kita ni... Boleh nak makan vitamin yg dijual difarmasi, tapi bukan hari-hari.. Cubalah kita kenangkan balik betapa begitu senangnya orang sekarang dapat kanser, orang dulu boleh dikira dengan jari. Orang dulu selalu makan ulam, orang kita tak, ulam kan pahit so dia akan nuetralkan balik makanan manis & pahit yang kita makan. Ini berbeza dengan sayur yer yg kebanyakkanya jenis sejuk macam kangkung, kobis, bayam, lobak putih dan sebagainya. Oh, ya! Orang dalam pantang pun tak boleh makan lobak merah kerana ia juga tergolong dalam sejuk! Kesannya bukan serta merta, tapi masa akan datang, sakit lututlah, anginlah, sakit uratlah & macam2 lagi complain yang kita dengar..

Sekali lagi saya nak ingatkan kata-kata Rasulullah S.A.W, "BERSEDERHANALAH!"

Sekian pada hari ini,
-zakiah zainudin-


Tuesday, 15-May-2007 11:27 Email | Share | | Bookmark
Catatan perjalanan GOLDEN WEEK HOLIDAY!

Kat Gunung Aso
Nampak tak lava gng berapi kat bwh tu?
Marine park - Fukuoka
View all 21 photos...
Assalamualaikum & salam sejahtera semua! Saya tau dah hampir sebulan tak update dari entry yang lepas. Selepas balik je Jepun, kebetulan golden week holiday, suami pun cuti seminggu, kami berjalan2 ke Ariake & Fukuoka, membawa adik2 saya yg 3 org ni berjalan sama. Depa ikut dari Malaysia, tolong angkat barang2..hehe...this time, barang2 kek tak banyak, yg banyaknya, buku2 masakan saya, berat wooo... since ada org leh tlg angkat luggage, saya pun ambiklah kesempatan yang ada..hehe..

Sesampainya airport Fukuoka, suami saya terus mengambil kami, singgah ke Tosu outlet, errr...actually bukan singgah, tapi bebetul shopping, pasal adik2 saya ni sakan betul, beli utk maklah, ayahlah, utk adik 2 org yg tinggal kat rumahlah, of courselah brg diorang plg banyak.. Saya tak borong sangat baju anak2 saya kali ni pasal kat malaysia dah borong dah...saya pun teringin nak beli baju saya jugak, masalahnya saiz...orang jepun ni kurus2 belaka, tu sebabnya saiz baju kat sini kecik2 jer...asal try jer baju, tersangkut kat tanganlah, kat perutlah, abih tu camno... tension..tension... haiii..bilalah saya nak slim macam erna (mommy d&d) ni yer...erna...kito tukalah badan nak? Kan ke ekau nak berisi sikit badan tu..haha... takper...nanti dietlah...

Balik dari tosu outlet dah kol 6 petang, masing2 dah keletihan, adik2 saya pun terus tido sampai esok paginya, saya taklehlah tido pasal 2 budak kecik ni berjaga & lapar, kenalah masakkan utk diorang.. Terasa seronok pulak bila tgk rumah penuh dgn adik2 saya, terasa meriah..



Esok paginya kena bangun pasal nak bertolak ke Ariake pulak, stay kat sana utk 2 malam. Hari pertama disana takdelah berjalan sangat sbbnya penat dgn perjalanan 2 jam lebih, termasuk sesat tu... Hari kedua kami naik ke Gunung Aso, antara gunung berapi yang masih aktif, selepas tu kami berjalan ke Bandar Kumamoto. Hari ketiga kami ke Fukuoka. Berjalan di Marine Park, Animal Park, Rose Garden ( besar2 bunga rosnya..gerammmm!!!) , kemudian ke Marinoa, kat situ ada outlet lagi, shopping lagi...hehe... lastly singgah ke Fukuoka Dome pasal depa semua nak pi Hard Rock Cafe Fukuoka...alaaa...kecik jer pun kedai cenderamatanya.. Dari sini kami bertolak pulak ke Nagasaki semula...phewwww...memang penat...



Bila dah balik Nagasaki, bawak adik2 saya jalan sekitar sini saje, depa pun nak shopping baju kat UNI QLO, memang best kedai ni, bajunya cantik2 & trendy, harga pun takdelah mahal sangat, adik2 saya memang borong sakan. Haaa...kat sini ada saiz saya, syukur alhamdulillah!



The last day sebelum adik2 saya balik, kami ke Omura Park, memang taman ni favourite kami sekeluarga pun, ada tasik & jambatannya, dibawahnya banyak ikan yang besar2, seronok bagi makan ikan2 ni...bebudaklah yang paling seronok.. saya pun kalau ikutkan hati, mau je sauk ikan2 tu, jinak2 belaka...



Akhirnya, tibalah hari yg adik2 saya berangkat pulang ke Malaysia, sedih pulak rasanya, memang tak puas lagi duduk dengan diorang ni.. Pagi2 lagi kami berangkat ke airport Fukuoka untuk menghantar mereka pulang...takpelah nanti jumpa lagi yer...

Pulang dari menghantar mereka, kami berjalan ke bandar Fukuoka lagi, kami ke zoo pulak, pelik pulak tgk zoonya bebetul kat tengah2 town. Round tah brp kali mencari parking, last2 fed-up, terus bergerak ke tosu outlet semula, this time, saja bawak kawan yang baru sampai ke Nagasaki ni berjalan ke tosu outlet ni. Tapi tersesat jalanlah pulak, masa tersesat ni, kami lalu ke suatu tempat yang berkabus jer, rupa2nya sinilah Gunung Sefuri...memang seronok betul tengok pemandangannya, sejuk je tempatnya..



Bila sampai ke tosu outlet, ya allah! Ramainya orang! Maklumlah golden week holiday! Naik pening pulak saya dibuatnya.. Saya memang dah taknak shopping pasal sebelum ni memang dah shopping dah, dah tak larat dah... Last2 kitorang dok lepak makan fries & aiskrim tah berapa round lah..

Bila balik kerumah, kami berehat sepuas2nya & cover balik tido yang tak cukup sebelum ni... Memang memenatkan.. Bila dah habis golden week, kembalilah rutin seperti biasa ; mengemas rumah, mencuci baju, memasak...baju toksah cakaplah, 2 minggu punya stok lah dikatakan... Bila dah settle semua kerja, barulah boleh mengadap komputer balik... Actually keje dah settle minggu lepas, tapi virus M sudah melanda saya sebenarnya...hehe..saya MALAS nak update, bukannya MALAS memasak...

Oklah, cukuplah catitan perjalanan saya untuk malam ni, esoklah saya upload gambar, diikuti dengan entry resepi pulak..

Sekian,
-zakiah zainudin-


Wednesday, 18-Apr-2007 03:36 Email | Share | | Bookmark
Salam dari Malaysia...

 
 
 
View all 6 photos...
Assalamualaikum & hello to all again! I am very very sorry for the late update. I was back at Malaysia since 10/4, means, a week ago... This time, I'm back not really for holiday, I got a few things to settle + my husband will be sailed for 8 days, so, instead of staying at japan, i rather to go back to malaysia to settle few of stuffs especially our home & car loan and renewing international license.

Actually my flight was on 9/4 from osaka at 12 o'clock, but then delayed until 9.30pm, means for TWELVE HOURS. You just imagined me & small kids alone and cannot go back to our house till the fly because it's so far. Plus, I have to queued up for almost 2 hours to check in our ticket. The kids so tired, especially husna because she has to stands with me. They don't give priority to the mothers with small kids. They offered a hotel for us to stay till the fly, but then, when I think about it back, my children will not stay calm inside the hotel. Then I decided to go to UNIVERSAL STUDIO JAPAN, it took 70 mins by bus from the airport. Only UNIVERSAL STUDIO has my children's favourite character, SESAME STREET, especially ELMO & BIG BIRD. So I gave it a shot. I told my kids, if you want to see ELMO, better behave, if, not we go back. They really do behave! No diffilculties at all to bring them there. Husna is really enjoy the UNIVERSAL STUDIO. I am so happy for my kids for having the the chance to meet their favourite character, the real one! But I'm not really toured the whole UNIVERSAL STUDIO, just at the ELMO's place. I don't want to drag husna to the whole park, she's tired!

I think, not everything bad that happened is really BAD! It comes with HIKMAH, only we didn't realize it! Like my case, the HIKMAH is I get to go to UNIVERSAL STUDIO which, we've been dreaming since we are at Japan...

I'll be at Malaysia until 27/4. Forgive me if don't update my fp while I'm here. I am really in RUSH HOUR! I waisted first week here because my children were sick. Maybe of the changing weather. When I get back to Japan, I'll update the recipes that I tried(so many in lists)...

-zakiah zainudin-


Tuesday, 20-Mar-2007 13:02 Email | Share | | Bookmark
Marble cheese cake & Moist chocolate cake

Marble cheese cake
Moist chocolate cake Noor Hannah
 
View all 5 photos...
Marble cheese cake ni sebenarnya dari resepi asal Baby Batriesya . Resepi Carrot Cheese Cake! Helwa Manchester kreatif, tukar kepada coklat. Disebabkan resepi ni menarik, saya pun mencubanya, lagipun banyak betul feedback yang mengatakan resepi ni sedap! Memang sedap jugak, ada kawan disini yang mengatakan macam aiskrim pulak bila baru dikeluarkan dari petisejuk, tapi tulah cheesenya tak terasa sangat. I prefer the cheesy taste, tapi tak suka yang muak!



MARBLE CHEESE CAKE

Bahan A
125 gm cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
150 gm mentega - dilembutkan pada suhu bilik
230 gm gula castor
5 biji telur

Bahan B
230 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder - kedua bahan ini diayak

Bahan C
serbuk coklat 2 sudu besar
1 sudu teh esen vanila

Cara menyediakannya
Panaskan suhu pada 170'C.
Putar bahan A hingga ia menjadi berkrim. Masukkan gula castor dan putar hingga ia kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi hingga ia gebu. Tuangkan bahan B sedikit demi sedikit menggunakan kelajuan perlahan sahaja. Bahagi kepada 2 bahagian, satu yang asal dan satu campurkan serbuk coklat. Tuangkan selang seli kedalam loyang.
Bakar secara bain marie (iaitu meletakkan bekas kek di dalam bekas yg berisi air) selama 60 minit @ sehingga masak.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.

***Saya gunakan serbuk koko.
***Resepi ini saya copy & paste dari helwa manchester fotopage, tq for the idea!

Ni resepi asal carrot cheese cake by baby batriesya:

Quote:

Carrot Cheese Cake

Bahan A
125 gm cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
150 gm mentega - dilembutkan pada suhu bilik
230 gm gula castor
5 biji telur

Bahan B
230 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder - kedua bahan ini diayak

Bahan C
50 gm parutan lobak merah - perah buang airnya
1 sudu teh esen vanila

Cara menyediakannya

Panaskan suhu pada 170'C.

Putar bahan A hingga ia menjadi berkrim. Masukkan gula castor dan putar hingga ia kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi hingga ia gebu. Tuangkan bahan B sedikit demi sedikit menggunakan kelajuan perlahan sahaja. Masukkan parutan lobak merah dan esen vanila.

Bakar secara bain marie (iaitu meletakkan bekas kek di dalam bekas yg berisi air) selama 60 minit @ sehingga masak.

Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong


***nipun copy & paste dari kak nina! tq kak sebab kongsi resepi ni!


Rich chocolate moist cake pulak resepi asalnya dari NOOR HANNAH, cukup popular resepi ni di forum.cari.com. Resepi ni saya dapat dari baby batrisya juga. For me, kek ni lebih kurang resepi moist chocolate cake saya (butter version) jugak, rasanya pun lebih kurang. For me, kalau resepi kek coklat tu, ada butter, telur lebih 4 biji & ada air, insya allah memang moist!



RICH CHOCOLATE MOIST CAKE

6 oz butter (170.1gm)
14 oz gula castor (396.9 gm) - boleh kurangkan 12 oz je
3 biji telur ayam

BAHAN2 INI DIBANCUH BERSAMA:

1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila - boleh tukar vanila kepada lemon / orange
1 sudu teh chocolate EMULCO

BAHAN2 INI DI AYAK BERSAMA:

8 oz tepung HIGH PROTEIN (226 gm)
2 1/4 oz serbuk koko (63.8 gm)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz air sejuk - air dlm peti ais


CARA MEMBUATNYA:

GUNA MIXER FULL SPEED:

1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu.

3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.

PERINGKAT SETERUSNYA INI, SILA GUNAKAN SPATULA ATAU WHISKER - JGN GUNA MIXER LAGI (tu yg menyebabkan kek berkawah sebab kek berat, bila pukul laju2 dia merajuk..)

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan - KACAU PERLAHAN2 - SATU ARAH SAHAJA SAMPAI TEPUNG HILANG DARI PANDANGAN..
5. Masukkan air sejuk sedikit2 sambil di gaul perlahan2

6. Bakar dalam loyang 9" persegi dengan suhu 170C selama 50-60 minit ATAU kukus - tutup loyang dgn aluminium foil - guna api biasa.. selama 1 1/2 jam..



***kalau payah sangat nak kira dalam oz, cuba tukarkan 1 oz = 30gm.
***Ni pun copy & paste dari kak nina! Terima kasih yer kak sebab berkongsi resepi2 di atas ni!

sekian pada hari ini,
-zakiah zainudin-


Quote:
firefoxstudio.fotopages.com : noted your promotions!
jeff : chocolate cake tu looks yummy & delicous taste too!
mamafami : disebabkan krim coklatnya comotlah tu saya cover dengan almond flakes..hehe...terbongkar rahsia!


Monday, 19-Mar-2007 13:50 Email | Share | | Bookmark
ABOUT TRANS FAT!

Inilah info yang saya dah janji dengan mamafami. Sori yer mama pasal lambat letak artikel ni.

From : http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fatty_acid#Other_effects

Quote:
Trans fatty acids (commonly termed trans fats) are a type of unsaturated fat (and may be monounsaturated or polyunsaturated).

Trans fats occur, in small quantities, in meat and dairy products from ruminants. Most trans fats consumed today, however, are industrially created as a side effect of partial hydrogenation of plant oils — a process developed in the early 1900s and first commercialized as Crisco in 1911. Partial hydrogenation changes a fat's molecular structure (raising its melting point and reducing rancidity), but this process also results in a portion of the changed fat becoming trans fat.

Unlike other fats, trans fats are neither required nor beneficial for health.[1] Eating trans fat increases the risk of coronary heart disease.[2] For these reasons, health authorities worldwide recommend that consumption of trans fat be reduced to trace amounts. Trans fats from partially hydrogenated oils are generally considered to be more of a health risk than those occurring naturally.

Trans fats are also found in shortenings commonly used for deep frying in restaurants. In the past, the decreased rancidity of partially hydrogenated oils meant that they could be reused for a longer time than conventional oils. Recently, however, non-hydrogenated vegetable oils have become available that have lifespans exceeding that of the frying shortenings.[7] As fast food chains routinely use different fats in different locations, trans fat levels in products can have large variation. For example, an analysis of samples of McDonald's french fries collected in 2004 and 2005 found that fries served in New York City contained twice as much trans fat as in Hungary, and 28 times as much trans fat as in Denmark (where trans fats are restricted). At KFC, the pattern was reversed with Hungary's product containing twice the trans fat of the New York product. Even within the US there was variation, with fries in New York containing 30% more trans fat than those from Atlanta.


From : http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4776

Quote:
Trans fat (also called trans fatty acids) is formed when liquid vegetable oils go through a chemical process called hydrogenation, in which hydrogen is added to make the oils more solid. Hydrogenated vegetable fats are used by food processors because they allow longer shelf-life and give food desirable taste, shape and texture.
The majority of trans fat can be found in shortenings, stick (or hard) margarine, cookies, crackers, snack foods, fried foods (including fried fast food), doughnuts, pastries, baked goods, and other processed foods made with or fried in partially hydrogenated oils. Some trans fat is found naturally in small amounts in various meat and dairy products. The FDA estimates that the average daily intake of trans fat in the U.S. population is about 5.8 grams or 2.6 percent of calories per day for individuals 20 years of age and older.
Evidence suggests that consumption of trans fat raises LDL (“bad”) cholesterol levels and lowers HDL (“good”) cholesterol levels, causing the arteries to become clogged and increasing the risk of developing heart disease and stroke.


Disebabkan semua artikel diatas dah cakap kebanyakkan trans fat ada pada shortening, saya nak share something about shortening pulak...

Quote:

Shortening
From Wikipedia, the free encyclopedia
Shortening is a semisolid fat used in food preparation, especially baked goods, and is so called because it inhibits the formation of long gluten strands in wheat-based doughs, giving them a "short" texture (as in shortbread). The term "shortening" can be used more broadly to apply to any fat, such as butter, lard, or margarine, used in baking, but as used in recipes it refers to a hydrogenated vegetable oil that is solid at room temperature. Shortening has a higher smoke point than butter and margarine, and it has 100% fat content, compared to 80% for butter and margarine. Crisco, a popular brand, was first produced in 1911.

Despite its worldwide usage and availability, vegetable shortening is believed to be damaging to human health since it generally contains trans fats in the form of partially hydrogenated vegetable oil. After the oils are hydrogenated they become solid at room temperature, but the type of trans fat generated in this process has adverse health effects. Shortening containing no trans fats has grown in usage, notably with the 2007 reformulation of Crisco such that it contains less than 1g of trans fat per 12g serving. Non-hydrogenated vegetable shortening can be made from palm oil.



Pada kesimpulannya, trans fat ni memang berbahaya pada manusia. Pernah pada suatu ketika dulu di USA, timbulnya penyakit SINDROM_X. Para doktor sendiri hairan dengan penyakit ni. Bila diorang buat kajian mendalam, rupa-rupanya, trans fat ni bila diambil hari2, selepas 10 tahun akan mendapat penyakit. Trans fat ni selalunya berada pada shortening dan marjerin. Tu sebabnya shortening & marjerin solid sikit dari butter & tahan pada suhu bilik.

Seelok-eloknya, bila membeli makanan seperti biskut, pastri dan lain-lain, bacalah label pada bungkusan luar, tengok ada kandungan trans fat atau tak, ataupun hydrogenated oil. Tu sebabnya kalau buat biskut guna shortening atau marjerin ni rangup sikit & sedap... Patutlah zaman sekarang ni macam 2 penyakit yang pelik2 timbul. Kadang2 sesuatu penyakit tu selalunya orang yg tua je selalu kena, la ni orang muda pun dah kena.. Eloklah kita ingat kata-kata Rasulullah S.A.W, "BERSEDERHANALAH DALAM SEGALA HAL!".

Semoga info di atas dapat memberi pengetahuan kepada anda semua!


sekian pada hari ini,
-zakiah zainudin-


Quote:
mamafami : your welcome mama! ala...sikit2 tu takpelah...tapi kalau boleh substitutelah dengan butter...
sabrina : tulah sab, tak sangka benda ni bahaya pada badan kita..yes, sab kena tukar habit sapu majerin pada roti, cuba gantikan dengan majerin ataupun jem takde gula ker...


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net