Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 9-Jan-2007 13:42 Email | Share | Bookmark
My children's birthday cake and eggless cupcakes

Elmo birthday cake
Hasilnya bila dipotong
Chocolate oil cake (Diana)
Plain eggless cake - before makeover
Plain eggless cake - after makeover
Party pack gambar elmo
Decoration pun serba elmo
Cake cutting time!
Hello to all, apa khabar? I'm back to Japan already since Sunday, the journey quite tiring coz I brought back 2 large luggage & 3 hand luggage size.. hmmm... guess what I've brought back to japan? Bahan2 buat kek/kuih! haha.. Itu ajer dah 1 luggage beso tu.. Segala macam daun terlupalah pulak nak bawak balik, sibuk benar dgn barang2 kek, macam coklat cip, coklat rice, serbuk koko, ovalette, ishhh... segala macam lah... Balik sini terasa amatlah sejuk! Asyik pasang heater je kat rumah. sampaikan suamiku demam balik sini pasal penat angkat beg2 tu.. hehe.. cian dia! Nasib baik bebudak ni tak apa2, cuma maknya aje yg selsema..

Ok, gambar2 ni kek & cupcakes ni dibuat khas masa besday party bebudak ni, si kakak lahir 25/12, si adik plak 6/1, disebabkan tarikhnya agak dekat, buatlah sekali party utk diorang.. Birthday cake ni zakiah guna moist choclate cake, cupcakes pulak guna resepi baru, resepi yang takde telur.. so.. pada sesapa yang allergic pada telur bolehlah guna resepi ni, especially to SERIYATI yang anaknya allergic pada telur. Satu chocolate oil cupcakes (resepi dari Diana), satu lagi plain eggless cake (resepi dari Allrecipes). To be honest, chocolate oil cake Diana ni saya dah buat 7 kali, sebab rasanya memang sedap & moist! Plain eggless cake pulak first time buat, rasanya ok gak untuk sesapa yg gemar plain cake ni! I love chocolate! Buttercreamnya zakiah guna campuran shortening & krimwell, memang tahan krim ni walaupun cuaca panas..

Resepinya akan ditepek nanti!
**Sorilah lambat update balik fotopage ni, sejak balik ke jepun ni, tak sorang2 jatuh sakit, agaknya terkejut sejuk sangat kot, aritu sebelum balik mesia takdelah sesejuk macam ni.. Zakiah pun dah hilang suara ni, nak bercakap banyak sakit tekak, nak perdengarkan suara ni pada kengkawan pun malu..hehe.. Balik mesia aritu, saya ada belajar NASI BERIANI BILIS..Kedengaran pelik kan? Nantilah zakiah cuba buat, kalau jadi, barulah ditepek gambarnya..


RESEPI:

MOIST CHOCOLATE CAKE

2 3/4 cups superfine flour (cake flour also will do)
1 1/4 cups cocoa powder
1 1/2 teaspoon baking soda (bicarbonate of soda)
1 1/2 teaspoon vanilla extract ( vanillin powder)
***All to be sifted 2 times

1 1/2 cup butter (approx 300gm if you use the actual measurement cup)
2 cups sugar
4 large eggs
2 large egg yolks
1 3/4 cups water

Method :

1. Cream the butter and sugar.
2. Add egg, 1 by 1.
3. Alternately, pour in the sifted ingredients and water, beating well until smooth.
4. Pour on the greased caked pan and bake for about 1 hour at 180C.


***Ni adalah resepi asal, lagi satu cara:
1) Pukul 5 biji dengan gula halus hingga kembang.
2) Masukkan bahan2 kering, air & minyak sayur atau butter cair 1 1/2 cwn kedalam campuran telur secara berselang seli.
3) Sedia untuk dituang ke loyang 9 inci.
***Mudah kan? Tak payah guna mixer pun!

CARA-CARA LUKIS GAMBAR ELMO!

1. Setelah kek disapu rata dengan aising, lakarkan gambar elmo dengan menggunakan 'toothpick' (pencungkil gigi) ke atas permukaan kek.
2. Setelah melakar, ikutlah lakaran dengan menggunakan aising yang dipaipkan.



PLAIN EGGLESS CAKE

INGREDIENTS

* 2 1/2 cups all-purpose flour
* 2 teaspoons baking powder
* 1 teaspoon baking soda
* 1 (14 ounce) can sweetened condensed milk (about 400gm)
* 1 cup orange juice (I used SUNQUICK)
* 2 teaspoons vanilla extract
* 1 cup melted butter

DIRECTIONS

1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour a 9x13 inch pan.
2. Sift together the flour, baking powder and baking soda into a large bowl. In a large bowl, mix together the flour, baking powder, baking soda. Make a well in the center and pour in the sweetened condensed milk, orange juice, vanilla and melted butter. Mix well and pour into prepared pan.
3. Bake in the preheated oven for 30 to 45 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Allow to cool.

***Kalau terlebih bakar, atasnya akan merekah.


CHOCOLATE OIL CAKE (DIANA)

Bahan-bahannya
2 cawan gula
3 cawan tepung serbaguna
2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu makan chocolate emulco
2 cawan air
1 cawan minyak sayuran
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya
Panaskan oven pada 175 darjah C. Dalam bekas, campurkan tepung, gula, baking soda dan serbuk koko. Masukkan air dan minyak sayuran dan esen vanilla. Pukul menggunakan tangan sehingga sebati. Tuangkan adunan kedalam cupcakes dan bakar selama 20 minit sehingga masak.

***Ni lagi senang, tak payah mixer jugak! Tapi!!! Jangan terlebih kacau, nanti kek tak naik!
***Kalau takde chocolate emulco, boleh gantikan dengan 10-15gm coklat masakan atau yg kita selalu makan tu, dicairkan..sedap jugak!


KRIMWELL ICING RECIPE

100gm krimwell (1/2 cwn)
100gm shortening (1/2cwn)
gula icing secukup rasa (2-3 cwn) - diayak
Esen vanilla - 1 suduteh
2 suduteh susu segar

Cara:

1. Putar kembang hingga gebu krimwell, esen vanilla dan shortening.
2. MAsukkan gula icing sedikit demi sedikit sehingga dapat kemanisan yang dikehendaki, diselang selikan dengan susu segar.
3. Pukullah hingga gebu.
4. Jika aising keras, tambahkan sesuduteh atau 2 susu segar kedalam adunan.

Sekian, pada hari ini!

-zakiah-

Quote:
rosyya : Bukak bisnes kat sini boleh, tapi tulah bahannya tak cukup..penat pulak asyik nak mengangkut 1 luggage bahan2 kek jer ke jepun..hehe
yangmazni : last winter ke? aiseh..tak sangka yer, cepat sangat masa berlalu.. tq for the wish untuk bebudak ni!
hanieliza : memang tak puaslah jumpa family kat mesia, bila bercuti lama sangat, rasa mcm taknak balik je ke jepun ni..
rozeela : sejuk2 nilah kena buat mcm2 pasal cepat lapar..hehe Bebudak ni tak brp sangat makan kek, maknya je yg lebih..hehe..tq for the wish utk bebudak ni!
Ida : Memang pun kak Ida 1 beg tu rasa sikit jer, tupun kena tinggalkan separuh barang tu..hehe... Memang best choc iol cake diana ni!
Nabialishad : Kalau bisa ku angkut owner kedai tu memang dah buat dah..hehe..memang naik gila masuk kedai2 camni.. TQ for the wish yer kak nabia!
mommy_d&d: Kat jepun ni aje beraksi kat arena dapur, balik mesia lupa diri..hehe..Tq for the wish!
MamaFaMi : Zakiah kan, hari2 dok menatap bahan2 kek, takut sangat kurang cepat..hehe.. tulah, masa kat mesia dulu, tak appreciate benda ni, kat sini baru tau! Tq for the wish mama!
ishzah : Memang pun seronok balik ke kampung laman, rasa mcm taknak balik je kat jepun ni..Tq for tha wish ishzah!
RosLeenda : Sesungguhnya saya memang rasa terkilan tak dapat angkut lebih2 barang2 buat kek ni..kalau angkut bebanyak kena pulak bayar excess baggage...
muna : Takper, next time u join yer! nope! No hard feelings! Terkilan tak jumpa u ni!
anna : Ishh..rugi anna kali ni! Takper,...insya allah ada rezeki lain, kita jumpalah yer!
Rosleenda : Tq Kak Leen for the tips! Memang kena usaha sikitlah kan nak anak2 ni berjaya!
za : Boleh ajer buatkan utk za kalau sudi merasanya..
sabrina : Tq for the wish sab! Takziah sekali lagi yer! Zakiah harap, sab tunaikan janji sab takkan tinggalkan kakak ipar dia tu! Anak dia dah jadi anak yatim, sab jagalah diorang sama baik2!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net