Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 1-Feb-2007 02:15 Email | Share | Bookmark
Chocolate ball

Chocolate ball
Resepi ini tersangatlah senang, sesapa pun boleh buat.

CHOCOLATE BALL

Bahan-bahan:

Sebiji kek coklat (kek span tak sedap buat ni)
Coklat masakan/coklat bar kita makan
Chocolate rice
Paper cup secukupnya

Cara-cara:

1. Cairkan coklat secara double-boiler ataupun di dalam microwave,sejukkan.
2. Hancurkan kek, masukkan coklat cair tadi & gaul rata sampai kek sebati dengan coklat.
3. Golekkan pada coklat rice dan masukkan dalam paper cup.
4. Siap dihidangkan!

***Kek coklat tu beli pun boleh, ataupun buat je keknya gunalah resepi memana pun..
***Coklat tu ikut banyak mana kek, kalau kek tu dalam 1kg, boleh gunakan 200gm coklat.
***Bagi saya kalau gunakan coklat yg kita makan lagi sedap dari coklat masakan ni..

sekian,
-zakiah-


Quote:
jeff : pelik pulak den dgn ekau ni, bolom raso dah kato sodap? teree...
za : ish ish za...lain kali cakaplah awal2 nak sket, ni habis dah dibantai kitorang sumer..hehe
rinnchan : betul tu rinn, ni hanya basic jer apa yg zakiah paparkan kat sini.. tq for the belated besday wish! Memang pun rasa berbaloi sampai tak lena tido mlm tu..hehe..kalau tak jadi, nangihlah zakiah..
rinnchan : nama besday girl tu syahmina..
nabialishad : samolah sini, tak sompek nak hancurkan selalunya, tapi ni kobotulan ado pulak lebih kek barbie tu, trim topi nak buek skirt eh, dapeklah den hancurkan buek coklat ball ni, kalau tak, tak merasolah coklat ball ni..
MamaFaMi : hehe...samalah kita mama, selalunya zakiah pun tak dapat nak buat coklat ball ni, tapi ni lebihan skirt kek barbie tu, dapatlah hancurkan & buat ball ni..betul tu mama, kalau moist choc cake lagi sedap buat coklat ball ni..
ira-mummy damia : tak semestinya kena guna moist chocolate cake utk buat chocolate ball ni, kek coklat biasa pun boleh, cuma kalau guna moist chocolate cake lagilah sedap.. bun tu memula memanglah tak cantik, kena buat lagi baru cantik..
RaqynRafiqin : husband tak kasi beli kat kedai, tapi dia tak cakap takleh buat kat rumah kan coklat ball ni? hehe...
ayana : aiks... sedut apa tu...
rossya : cubalah kak ros, memang sempoi caranya ni! p/s : I miss ur new recipe!
aureanayz tq for the birthday wish! memang betul kata akak, kalau dapat merasa lagi best..hehe...tapi kan, saya sempat rasa satu jer pasal yang lain dah disebat.. rindulah nak tgk update fp akak..
ida : alaa...godaan saya kecik ajer, akak nyer godaan tu lagilah besar..hehe..dengan rotinya panas2 dah siap pepagi..
salina : tulah, akak balik mesia aritu dr tgh bln 12 sampai awal bln 1, tak sempat kita jumpa sana eh...salina letaklah gambar masa bercuti kat mesia aritu.. p/s: congrats dah ada bisnes sendiri..
cakcibur : bread cheese pudding tu kalau nak cantik kena hias atasnya dengan raisin ke, coklat cip ke, coklat rice ke..tapi kalau tak letak pun tetap sedap, tu hiasan jer! Haaa...chocolate ball ni suruh lya yg buat, gerenti dia boleh, senang jer ni..keje menghancurkan kek pun memang keje bebudak..hehe..
dOd : buat dilla jangan tak buat...
kuchai : ala...dapat idea ni dari orang jugak, so kita ni tak kreatif...hehe...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net