Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 7-Feb-2007 02:10 Email | Share | Bookmark
KUNG PAO CHICKEN (cranko2)

chicken kung pow (sori gambar terlebih cahaya)
Setelah menengok resepi ni dari fotopage kak liza & mamafami, rasa tergoda pulak..hehe..tgk pun macam senang jer.. Tap dah lama tertunda, ni baru teringat balik bila dah belek recipe in waiting list... Memula buat sikit jer sebab ingatkan tak laku, tapi, memang salah dugaan saya ni! SEDAPPP!! Disebabkan rasa tak cukup, saya buat lagi sekali mlm tu jugak..baru puas rasanya! Yang buat sedap tu, mungkin pasal ayamnya disalut dgn tepung jagung dan dogoreng terlebih dahulu.. Pehhhhh...cubalah!


KUNG PAO CHICKEN

Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
1 s/b tepung jagung
1 sk garam

- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B
100 gm kacang gajus - [kakliza beli yg dalam paket kat kedai tu]
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm sos tomato
1/4 cwn air
minyak tuk menumis

Cara
1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali
2. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
4. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
5. Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api


****Sori yer kak liza copy & paste jer dari fp kak liza.
***Saya takde lada benggala (capsicum) & gajus, tapi still sedap!
***Cilinya saya kurangkan sikit.
***Overall chicken kung pow ni memang best!

sekian,
-zakiah-


Quote:
can mali can : tak dapat nak tadah air liur tu pasal kita jauh..hehe..
MamaFaMi : memang sedap, tq for introducing this delicous recipe!
jeff : eh..cubalah resepi ni, memang sedap!
RaqynRafiqin : gastrik..? orang gastrik memang takleh biar perut kosong..pergilah makan roti ke, biskut ke dulu buat alas perut...
za : sodap za....!! Sampai kena masak 2 kali pasal tak cukup tu....
kuchai : tak cukup ler kuchai, kenalah masak balik..hehe
rinnchan : ha ah, chicken kung pow ni ala ala sweet & sour...
Ouled Kenitra : agaknya resepi ni diambil dari zaman wong fei hung kot...
fizan yusop : wa'alaikum salam, salam perkenalan! toyota kat mana yer? i mean pulau apa?
mommy_d&d : tulah...sedap kan chicken kung pow ni! Ala...setakat kek barbie, erna lagilah pandai buat...
ajzie : cubalah buat, manalah tau sesuai dgn tekak..
hellikonia : dah tgk dah kat ur fp, nanti nak try udang nyer version lak, nampak lagi menarik letak udang kan?
mummy damia : memang betul tu, kita pun buntu tak tau masak apa hari2...
hanieliza : memang betul sedaplah kak liza! Mekasihlah pada kak liza & mamafami sebab share resepi ni...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net