Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 14-Feb-2007 23:19 Email | Share | Bookmark
Baked macaroni & cheese

Masukkan udang, goreng sebentar,kemudian cendawan butang
Instant mushroom soup
Masukkan mushroom soup & biar sebentar
Kemudian masukkan susu
Oregano, black pepper & parmesan cheese
Masukkan macaroni yg telah direbus
Dah siap, masukkan dalam loyang yg telah digris dgn butter
Letakkan cheese ke atasnya & bakar
Dah siap dibakar
Baked macaroni & cheese
Macaroni & cheese ada banyak version, ada yang bake ada yang masak camtu jer, ni salah satu version
baked macaroni & cheese. Bebudak sukalah ni pasal ada cheese...


BAKED MACARONI & CHEESE

Macaroni - 300 - 400gm
**direbus dengan sedikit garam & minyak sampai lembut

Bawang besar - 1/2 biji (potong dadu)
Bawang putih - 2-3 ulas {dicincang)
Ayam cincang/udang - 200gm (lebih pun takper)
Instant mushroom soup (kalau takde pun takpe)
Cendawan butang - dihirs nipis (ikut byk mana nak)
Susu segar - 2 cawan
Perasa - oregano, garam, lada hitam & parmesan cheese
Cheddar cheese (kalau mozarella pun ok kot, saya tak try lagi)

Cara:

1. Tumiskan bawang besar & bawang putih sampai naik bau.
2. Masukkan ayam atau udang, gorengkan sebentar.
3. Masukkan pula cendawan butang, biarkan sebentar.
4. Masukkan instant mushroom, kalau pakai cream of mushroom dlm tin, lebih kurang 1/4 - 1/2 tin, kalau pakai serbuk, 1 peket, bancuh dengan sedikit air, tapi jangan cair.
5. Kemudian masukkan susu segar, biarkan sebentar hingga mendidih, masukkan perasa.
6. Akhirnya barulah dimasukkan macaroni yang telah direbus tadi, gaul sampai rata, bila agak pekat, padamkan api. (Kalau rasa mcm kering sangat, tambakan sedikit susu segar lagi.
7. Tuangkan macaroni tadi atas loyang yang telah digris dgn sedikit butter.
8. Kalau suka, letakkan tomato yang telah dihiris nipis atas macaroni sblm tabur cheese.
9. Letakkan cheese atasnya, sebaik2nya siat2 cheese tu & tabur atas macaroni, saya maleh sikit..hehe
10.Bakar selama 20-30 minit pada suhu 180C, atau sehingga cheese cair, jgn sampai cheese tu dah warna coklat..


sekian pada hari ini,
zakiah zainudin


Quote:
kc : tq for dropping by kc! aiks...belum asa dah taus edap? tere...
RosLeenda : memang sedap bagi tekak saya lah...budak2 lagi suka...
cakcibur : kita pun nak try daging dendeng cak...nampak best betul!
mummy damia-ira : agaknya ira akan cuba buat bila damia dok sebut nak mac & cheese kot..hehe..
ishzah : memang sedap utk yg sukakan masakan bercheese ni... rugi husband ishzah pasal tak suka pasta...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net