Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 15-Feb-2007 22:53 Email | Share | Bookmark
TIRAMISU (MUMMY D&D)

Tiramisu - want some? sori! finito!
Saya memang tercari-cari resepi tiramisu yang senang selama ni, rupanya ada dlm page erna (mummy d&d).. Kepada sesiapa yg ada anak kecil, jenguklah fotopagenya click sini ... Banyak betul resepi utk makanan baby dlm ni... Kebetulan memang saya bawak ladyfingers ni dari mesia aritu, simpan dlm stor pastu lupa, bila dah bongkar stor balik baru nampak...

Actually saya pun dah terlupa camna rasanya tiramisu ni, saya jarang makan, puncanya, masa saya berkunjung ke Itali tahun 2002, saya nyaris termakan tiramisu yang ladyfingers dicelup dalam RUM! That's right, alcohol! Mujurlah...bayangkan kalau setitik arak masuk ke badan kita, sembahyang tak diterima selama 44 hari, macammana pulak yang berpuluh2 titik, or beratus2 titik ni...NAUZUBILLAHIMINZALIK! Sebenarnya Allah mengharamkan sesuatu tu bersebab, contohnya macam alkohol ni, dialah raja maksiat, bila dah minum sikit, nak lagi & lagi, pastu rasa ketagih pulak, pastu dah mabuk2 pulak, pastu bila dah tak sedar diri, kita lakukan sesuatu diluar dugaan, maknanya disini, alkohol membuatkan otak kita diluar kawalan dah, ini BOLEH MEROSAKKAN OTAK! Boleh merosakkan anggota badan juga, contohnya buah pinggang!

Lagi satu benda yang Allah haramkan babi. Babi ni, walaupun dimasak, masih ada ulat yang takkan mati, ni pun punca penyakit.. Jiran saya di mesia berbangsa cina, dia sendiri tau babi ni punca penyakit, dia & keluarganya tak makan...

Berbalik pada cerita nyaris termakan tiramisu yang dicelup dengan rum tu, sejak tu saya tak berani makan tiramisu, walaupun dia malaysia, macam fobia sikit... Tapi sejak sejak tengok tiramisu kat fp orang lain, terngin pulak... Nilah yang cuba-cuba..bila dah merasa ni, barulah tau! o0o0o..camni rupanya rasa tiramisu, sedap eh! hehe..


TIRAMISU

Espresso syrup:
1/6 cawan air
1/4 cawan gula
1/3 cawan kopi - nescafe

Mascarpone filling :
3/4 cawan heavy cream - saya gunakan fresh cream jer
1/6 cawan gula
1 suduteh esen vanilla
250gm mascarpone cheese - saya gunakan cream cheese philladelphia (dilembutkan)
120gm savoiardi (ladyfingers) - tanya kedai bakery supplies biskut utk tiramisu
sedikit serbuk koko

Cara :-
1. Espresso syrup - Campurkan air & gula didalam periuk kecil, kacau diatas api hingga gula larut, angkat dari api & campurkan dengan nescafe tadi..
2. Mascarpone filling - Heavy cream, gula & esen vanilla diputar kembang, hingga boleh membentuk ombak, jgn sampai keras.. Kemudian, kaup balikkan mascarpone cheese tadi ke dalam krim ini sampai sebati...
3. Celupkan ladyfingers kedalam espresso syrup dengan cepat, kemudian susun kedalam mangkuk hidang.
4. Sapukan separuh mascarpone filling tadi, ulang, & akhirnya diayak atasnya dengan sedikit serbuk koko..
5. Sejukkan beberapa jam dlm petisejuk, sebelum dihidangkan..


sekian pada hari ini,
-zakiah zainudin-


Quote:
iszah : kat malaysia senang nak cari kek yang halal, tapi setelah baca bahan2 yang HALAL & HARAM from resepi DIANA, zakiah sedar, banyak sebenarnya bahan yang kita pakai ni kemungkinan besar tak halal!
za : ala ala..jgnlah merajuk...nanti kita buatkan lagiyer...
razali_hamzah@yahoo.com : jual tudung yer...tak payahlah saya ke jln TAR lagi...
anna : betullah anna, makan sejuk2 sedap...aiseh...anna dah buat kita teringin makan tiramisu lagi ni...nanti blk mesia zakiah nak borong ladyfingers tu bebanyak...
MamaFaMi : Saya dah try tips kak liza pada mama tu, memang best & better dari celupkan biskut tu dlm kopi, thanx mama!
dOd : itulah dilla, dah habih dah...soriler..
fizan yusop : nagoya tu akak tau, ada adik kwn akak duduk situ, SALINA, kenal tak? Ladyfingers tu biskut khas utk buat tiramisu, macam biskut span....
rinnchan : Badan saya pun makin menaik gara2 kek2 yg saya buat ni...
ida : memang betul tu kak ida, takdelah rasa kempunan bila tgk org punya..sedap gak eh...
chendana : ala...janji ada rasa tiramisu walaupun tak lengkap...kira oklah tu..
rossya : tiramisu ni takde rasa cheese sgt kak ros walaupun guna cheese... Tq for visiting me! Hilang rindu...
mommy_d&d : memang sodaplah erna! Den suko, husband den suko, anak2 den pun samo...
Penyulawa : tulah..ramai pulak yg buat tiramisu ni...mailah join the club!
K Nina : Tq for dropping by kak nina! Most of all, tq for sharing baking tips, memang byk tips kak nina yg saya ambik, kira kak nina ni tak kedekut ilmu! Semoga kak nina berjaya bukak bakery satu hari nanti! AMIN!
yangmazni : Buat lagi ker? Uihhh haiii...kalau badan macam kak mazni buat tiap2 minggu pun takpe, badan mcm saya jangan...kang jadi belon kang..hehe
Sabrina : Samalah kita sab, M tengah menyerang ni...
Simply Dee Man : alaaaa...sori;ah...dah habis...lain kali dtg awal2..
aureanayz : kalau depa guna oren tu dapatlah kita makan kan? kalau rum tu takleh lah still alcohol...
rinnchan : Nanti saya buat entry tag ni...tq for tagging me!
jeff : bunga? hehe...
jeff : o0o0...silap komen...
fliffy : ala fliffy...zakiah pun start masak2 bila anak dah 2...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net