Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 30-Sep-2007 10:50 Email | Share | Bookmark
Kuih raya part 1

Butter & majerin diletakkan dlm mangkuk besar
Sediakan bahan-bahan kering
Pukul butter & majerin dgn senduk kayu sampai sebati & ringan
Masukkan gula..
Pukul lagi sampai sebati & ringan, pucat sikit
Campurkan bahan-bahan kering & adun sebati
Sebelum dibakar
Selepas dibakar
Chocolate oats crisps!
chocolate chip!
Butter cookies!
I've been addicted to the e-novel since last 2 weeks.. I was a malay literature student back then at school ,so reading novel, thick story book is a must to me provided the plot, chronology , the story is interesting.

Ini kuih raya satu pun tak start buat ni, dahlah ahad depan ni turn rumah saya buat majlis berbuka puasa.. Saya rasa saya kena stop sampailah dah raya baca e-novel ni... (Boleh ke? hehe...) Sesapa yang tau mana nak download e-novel or blog yg ada novel best2 tolonglah bagitau saya yer..

Ok, berbalik pada resepi biskut2 raya kali ni, semua ni saya dah cuba sebelum puasa lagi yer, tunggu nak masukkan khas entry utk di bulan ramadhan sahaja.. Saya tak pakai mixer langsung untuk menggodak adunan2 ni, saya buat ni khas utk anda yang takde mixer.. Buktikan, walaupun peralatan tak cukup, kita masih boleh buat!

Sekali lagi saya nak kongsi tips untuk membuat cookies ni semua (sila rujuk pada entry hazelnut chocolate ball, link belah kiri ni) ;

Quote:
Tips untuk membuat biskut:

1. Untuk mendapatkan biskut yg masak sama rata, buatlah saiz yang sama..

2. Untuk adunan biskut, kalau lembik dan susah untuk dibentuk, tambahkan sesudu tepung lagi dan bungkus adunan didalam plastik, masukkan ke dalam petisejuk sekurang2nya 30 minit. (saya sebenarnya selalu buat adunannya dulu, pastu simpan dalam fridge berhari-hari.. make sure simpan elok...still sedap!

3. Untuk adunan biskut yang agak keras sikit, tambahkan sesudu susu segar.

4. Sebaik-baiknya selepas biskut dibakar, biarkan sebentar diatas oven tray itu selama 5 minit, kemudian barulah dialihkan ke rak kek untuk menyejukkan biskut.

5. Untuk mengelakkan biskut dari jadi leper, elakkan guna oven tray yg panas untuk biskut yg baru hendak dibakar, sejukkan dulu oven tray dulu dengan melalukan air sejuk ke belakang oven tray itu..

6. Make sure butter yang digunakan tu jangan lembik, nanti bentuknya dah tak cantik...

7. Kalau nak sedap, gunalah bahan yang berkualiti.

8. Ada sesetengah resepi menggunakan marjerin & sortening selain drpd butter, ini akan memberikan tekstur yang cantik sikit & rangup. Tapi bagi saya guna butter lagi sedap!

9. Jangan bentukkan cookie tu gedabak2 sangat, nanti tak rangup. Kalau nak rangupkan cookies tu, buat nipis sikit & bakar pada suhu 180C(depends on ur oven ya) selama 20 minit..

10. Jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu sebelum mengadun bahan.

11. Kalau biskut yang kita dah buat lemau, bakarkan semula dalam oven selama 5-10 minit..

12. Pastikan biskut benar2 sejuk barulah dimasukkan kedalam bekas kedap udara, kalau tak, biskut senang lemau pasal biskut yang suam akan menghasilkan udara yang lembap dalam bekas itu..

13. Kalau gunakan oven yang kecil, cuba bakarkan pada suhu 150C, oven sederhana 170C & oven yang besar 180C...



Ada jiran saya di sini yang mengatakan kakaknya selalu menggoreng tanpa minyak/membakar tepung sekejap untuk membuat biskut ni.. Setelah membuat research sedikit, rupa-rupanya cara ini untuk membuang lembapan pada tepung, tapi cara ini banyak digunakan untuk membuat kuih bahulu, saya tak pernah cuba lagi cara ini, kemungkinan besar menggoreng tanpa minyak/membakar tepung ini akan membuatkan biskut tak lemau, rangup saya kurang pasti.. kalau ada sesapa yang cuba cari ni, bagilah feedback pada saya yer..

Resepi pertama : CHOCOLATE OATS CRISPS (MAK LANG AZIE) memang sodap!



Bahan :-

200g mentega (saya gunakan 100gm butter & 100gm majerin)
120g brown sugar
½ sk esen vanilla

¼ sk garam } dicampurkan dengan bahan
90g Quaker Oat Segera } yang di ayak

Diayak:
130g tepung gandum
30g tepung jagung
20g serbuk koko
½ sk serbuk penaik
¼ sk serbuk kulit kayu manis

Caranya (dengan menggunakan mixer) :

1. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.
2. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Uli hingga kental.
3. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
4. Potong atau terap dan letak atas dulang.
5. Bakar dengan suhu 170/180 selama 15-20 minit atau sehingga rangup.

Caranya (dengan menggunakan tangan) :

1. Masukkan butter & majerin dalam satu mangkuk besar.
2. Pukulkan dengan senduk kayu hingga sebati & nampak ringan sedikit.
3. Masukkan gula & vanilla dan pukul lagi hingga sebati & pucat sedikit warnanya..
4. Campurkan bahan2 kering semua & uli/adunlah hingga sebati.
5. Teraplah dengan bentuk yg disukai & susunkan atas dulang pembakar. (saya bentukkan bulat, kemudian tekan dengan garfu sahaja)
6. Bakarlah pada suhu 170/180C selama 15-20 minit atau sehingga rangup.


Resepi kedua : CHOCOLATE CHIP (AWIN)

Resepi ini saya dapatkan dari adik ipar saya, Awin! Feedback yang saya dapat dari student2 di sini, "macam famous amos punya!" Adik lelaki saya pun suka gak.. For me oklah, tak taulah kenapa saya ni dalam banyak2 resepi choc chip cookies yang saya cuba, resepi choc chip cookies BETTY CROCKER juga yang tetap dihati. Resepi ada di link belah kiri ni yer.. That's our family favourite! Nak buat cookie ni, make sure jangan terlebih pukul butter yer, nanti adunan lembik sangat..



Bahan-bahannya :



Resepi ketiga : Classic Butter cookies (ida isk)

Terus-terang saya katakan, saya ni adalah chocoholic, biasanya kalau resepi yg takde coklat ni saya susah nak cuba pasal mesti saya tak makan punya, husband saya bukan chocoholic so dia sukalah kalau saya buat yg takde coklat2 ni.. Tapi saya dah berkenan dengan resepi butter cookies kak ida ni pasal tgk dari bahan-bahannya amatlah mudah untuk membuatnya.. Kebetulan pula, anak2 saya sukakan kjeldsen's butter cookies, so why not give a try kan... mmmmm.... !!! memang sedap! Saya yang tak berapa gemarkan butter cookies ni makan banyak...



Bahan-bahannya :-


370 grm tepung gandum
1sudu teh baking powder
1biji telur
150 gula halus
150 butter - suhu bilik
sedikit esen vanila

carannya
1. pukul butter hingga jadi krim ,masukkan gula hingga jadi putih
2. masukkan telur + esen vanila - pukul hingga sebati
3. masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder dulu -
4. kacau ngan spatula sehingga rata
5. masukkan adunan dlm plastik dan simpan dlm peti ais selama 1 jam - kalau tak simpan pun takpe
6. keluarkan dari peti ais , terap adunan atas plastik canai tebal 1 cm dengan
cookies cutter,bakar 180 = 20/25 minit

note : ida guna tepung rose, so biskut lagi jadi ranggup dan cedapppp
lepas tu guna cookies cutter bentuk bear, love dan star
thanks to yani@myresepi ya

notes : saya copy & paste je dari fotopage kak ida (ida isk)

sekian,
-zakiah z-


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net