Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 21-Sep-2006 23:22 Email | Share | Bookmark
Nasi beriani again!

NAsi beriani
Daging beriani
Nasi beriani version ni pulak lain sikit ajer from nasi beriani udang. Since I don't have the beriani spice, I followed my grandfather method : serbuk kari 3 sudu + serbuk kunyit 1 sudu + serbuk jintan manis 1/2 sudu + serbuk jintan putih 1/2 sudu + serbuk ketumbar 1/2 sudu. Alhamdulillah menjadi! My grandfather selalu guna method ni buat beriani dia, tak suka yang siap dijual dlm peket tu, katanya ada aje yg kurang.

Daging beriani ni pulak dapat dari kak rosyya fotopage. Thank you kak rossya for posting the delicous and easy recipe! Satu pertanyaan, tairu and buttermilk tu sama ke? Tapi saya combine resepi kak rosyya dan atuk saya. Inilah hasilnya! Mostly cara nak buat lauk beriani ni lebih kurang jer caranya.. Walaupun tak cukup bahan, alhamdulilah menjadi, kalau cukup bahan lagi sedaplah agaknya...

RESEPI NASI BERIANI :

beras basmathi (sukatan 1 cwn beras + 1 1/4 cwn air)
Rempah beriani (kalau takde ikut method di atas) - 1-2 sudu besar (ikut banyak beras)
Minyak sapi - 2-4 sudu besar (ikut banyak mana beras)
Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 2 biji besar
Halia - 2-3 cm
Daun pandan disimpul
Garam

Cara :

1) Beras dibasuh dan ditos.
2) Panaskan minyak sapi.
3) Tumiskan bawang2 & halia dan rempah penumis & daun pandan yang disimpul.
4) Bila bawang2 garing, masukkan rempah beriani, dikacau rata.
5) Biarkan sebentar.
6) Padamkan api dan campurkan masakan rempah beriani ini ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi.
7) Kacau rata, masukkan air secukupnya dan garam, kalau tak pasti, rasa campuran ini.
Kalau nak sedap, campurkan susu cair atau fresh milk, gantikan 3/4 cwn air dgn 3/4 cwn susu.

Daging beriani :

Daging dihiris nipis dan panjang (anggaran 500gm) - diperap dgn serbuk kunyit, garam, halia dan bwg putih yg ditumbuk
Rempah beriani - 3-4 sudu
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 3 biji
Halia - 3 cm
Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
Minyak sapi/butter
Tomato paste - 1/2 tin kecil
Tairu - 1 cwn
Daun ketumbar - 1 pokok
Air - 2 1/2 cwn
Garam

Cara :

1) Panaskan minyak sapi
2) Tumiskan rempah penumis, bawang besar, bawang putih dan halia
3) Masukkan daging, biarkan sampai air daging keluar
4) Masukkan rempah beriani, tomato paste dan daun ketumbar - biar pecah minyak
5) Masukkan tairu dan air - tutup periuk
6) Setelah pekat sedikit, kecilkan api, perasakan dgn garam dan masaklah ikut kepekatan yg diingini..





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net