Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Oct-2006 14:14 Email | Share | Bookmark
Oreo cheese cake & sotong goreng tepung

sotong goreng tepung
oreo cheese cake
Bebudak yang perasan tiap kali ada kek,
disangkanya besday diorang ni.. haru...
si adik pun nak tiup lilin gak
Dah beberapa hari ni sakit gigi, semuanya pasal gigi bongsu baru nak tumbuh ni and ditolaknya gigi geraham sebelahnya sampai pecah sikit, dah berlubang gigi tu... ishh.. sampai bengkaklah jugak pipi sebelah ni.. Kalaulah sesapa ada petua utk hilangkan sakit gusi/gigi ni tolonglah bagitau.. dah tak larat dah ni...

Husband zakiah ni suka makan cheese cake daripada kek coklat, zakiah ni plak hantu coklat.. hehe so.. selamat cokelat den.. This is my second time baking cheese cake, the first one was lemon cheese cake, cepat muaklah makan lemon cheese cake ni.. This time try oreo plak since the children pun suka makan biskut oreo. Here is the recipe :

OREO CHEESE CAKE :

1 pkg. (1 lb. 2 oz.) OREO Chocolate Sandwich Cookies, divided
1/3 cup butter or margarine, melted
3 pkg. (8 oz. each) PHILADELPHIA Cream Cheese, softened
3/4 cup sugar
1 cup Sour Cream
1 tsp. vanilla
4 eggs

Method :

1. PREHEAT oven to 350°F if using a 9-inch silver springform pan (or to 325°F if using a dark nonstick 9-inch springform pan). Finely crush 30 of the cookies. Coarsely chop remaining 15 cookies; set aside. Mix crushed cookies with butter. Press firmly onto bottom and 2 inches up side of pan; set aside.

2. BEAT cream cheese and sugar in large bowl with electric mixer on medium speed until well blended. Add sour cream and vanilla; mix well. Add eggs, 1 at a time, mixing on low speed after each addition just until blended. Gently stir in chopped cookies. Spread into prepared crust.

3. BAKE 55 minutes to 1 hour or until set. (If necessary to prevent top from overbrowning, tent with foil during last 15 to 20 minutes of baking time.) Cool completely on wire rack.

4. REFRIGERATE at least 4 hours. Run knife or metal spatula around side of pan to loosen cake; remove side of pan before serving.

Notes :
**I used 2 (250gm) Philadelphia cream cheese
**I used 1/2 cup sour cream
**I used 3 eggs only as I reduced the quantity of cream cheese

For me, oreo cheese cake ni makin lama makin sedap. tapi kena simpan dlm fridge lah! Actually I don't really like the sour taste tapi my husband dah suka so boh jelah, sesapa yg tak suka rasa masam tu takyahlah letak sour cream tu. Cake ni pun boleh disejukkan dlm fridge saja tak payah bakar. Caranya, tambah 1 sudu gelatin dibancuh dgn sedikit air panas, masukkan ke dalam adunan. Kemudian masukkan dalam fridge sekurang-kurangnya 4 jam atau sampai dah keras..

Ok, the next recipe is sotong goreng tepung. Resepi ni dapat dari iszah. Pehhhh... memang sedap sotong goreng tepung ni! Thanx iszah for the recipe.tapi zakiah ada ubah sikit resepi ni, ikut tekak kami suami isteri, sorry yer iszah, jangan marah eh! Husband pun puji sedaplah sotong ni, licin...

SOTONG GORENG TEPUNG:

sotong yang dipotong bulat - ikut banyak mana nak
1 sudu besar lemon - atau secukupnya utk perap sotong
lada hitam - penting ni utk hilangkan/matikan bisa/gatal drpd sotong tu
bawang putih - seulas (dikisar atau dicincang)
halia - 1-2 cm (dikisar atau dicincang)
***peraplah sotong dengan semua bahan di atas

telur - sebiji (dipukul dgn garpu)
tepung beras - 1 sudu besar
tepung gandum - 1 sudu besar

Cara :

1. celupkan sotong yg diperap tadi pada telur, kemudian digolekkan pada tepung.
2. Gorenglah pada api sederhana sehingga warna bertukar keperangan.
3. Hidangkan dengan sos cili..

**Sedikit info :

Lada hitam menurut atuk saya boleh mematikan bisa makanan laut, caranya, rebus makanan laut seperti sotong dan udang sebentar bersama dengan lada hitam dan sedikit garam. Kalau takmo rebus, peraplah makanan laut dengan lada hitam.
Selain drpd itu, lada hitam juga boleh mematikan kolesterol didalam kuning telur. seperti yang kita tau, kandungan kolesterol didalam kuning telur adalah tinggi. Caranya, pukullah telur dengan sedikit lada hitam sebelum dimasak..

Sekian pada hari ini! Cerialah selalu!

-zakiah-

Quote:
kak rosyya : ha ah lah kak, cheese cake ni saya pun rasa muak sikit, tapi husband saya memang suka so buat jelah, kita pun makan sikit2 jer..
iszah : phewww... lega iszah tak marah.. thanx again for the recipe!
Sabrina : memang sedap oreo cheese cake yg kat secret recipe...ishhh..budak ni buat kita rindu nak makan kek kat situ..
j.e.j.a.k.a : selamat menyambut ramadhan jugak, tak sabo tunggu raya ni..
anna : operation? tidaaakkkkkkkkkkkkk.... zakiah takut doktor!
iryani : welcome to my page..
mommy d&d : sour cream tu tak sama tau whip cream/cream biasa, sour cream ni masam sikit. tapi kalau nak letak whip cream pun boleh ganti sour cream tu kalau tak suka masam.. cream ni just utk texture yg gebu..
mamafami : mama trylah guna udang buat goreng tepung, pastu bagitau yer sedap ke tak, kalau sedap baru kita try.. hehe
diana : my dear fren, make sure sotong tu disalut habis dgn tepung, maknanya jgn ada basah2, kena kering, kalau ada basah sikit tu yg meletup2 bila goreng tu..
kak mazni : doktor kat sini ok ke? kalau kat mesia saya dah takut doktor, sini lagi lah kan.. hehe
kak nabia : thanx for the tips kak! doktor nanti buang gigi tu? takperlah... nanti-nanti jelah jumpa doktor tu... hehe.. salam perkenalan jugak pada kak nabia! Terima kasih sebab sudi jenguk fotopage zakiah ni


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net