Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 13-Oct-2006 23:04 Email | Share | Bookmark
Ayam goreng oyster & sup ikan

Ayam goreng oyster
Sup ikan - ignore the look because I put less water
Ayam goreng oyster ni sesuai untuk bebudak pasal ada manis sikit dan takder rasa rempah, kebanyakkan bebudak tak suka rasa rempah ni.. tapi org tua pun suka gak rasanya ni pasal ada kelainan selain dari ayam goreng biasa yg menggunakan serbuk kunyit dan garam...

AYAM GORENG OYSTER

kepak atau peha ayam - part lain pun boleh gak sebenarnya..
halia 1 inci (dikisar atau dicincang)
bwg putih 1 ulas (dikisar atau dicincang)
1 sudu besar oyster sauce
1 sudu besar kicap manis

***Ayam dibasuh bersih, ditos dan dikeringkan dengan tisu (supaya bahan perapan mudah mesra) dan peraplah dengan semua bahan diatas..
***Kemudian digoreng dengan api sederhana panas...

I love fish! Sup ikan ni saya guna formula mamafami buat sup , serbuk rempah sup + serbuk jintan putih sikit... memang sedap! Husband saya pun suka sup formula mamafami ni. Tapi kan kat sini takder daun sup, kalau ada mesti lagi sedap sup ni!

SUP IKAN

Bahan-bahan:

Ikan - 3 ke 4 keping
Bawang merah - 3 ulas
Bawang putih - 1 ulas besar
Halia - 2 cm (kalau buat sup, halia lebih pun takper)
Rempah penumis - kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 sudu kecil rempah sup + secubit jintan putih
Carrot - 1/2 batang
Garam secukupnya
Daun bawang

Cara :

1. Tumiskan bawang merah, putih, halia dan rempah penumis semua.
2. Setelah naik bau, masukkan ikan, carrot dan air secukupnya.
3. Kacau sebentar, kemudian masukkan rempah sup dan jintan putih, kacau sedikit, biarkan hingga ikan masak..
4. Masukkan garam secukupnya dan akhir sekali barulah dimasukkan daun bwg yang telah dihiris..
5. dah siap sup ikanku...

**Saya guna cara yang sama untuk buat sup ayam, daging dan tulang.
**Kalau nak pedas sikit campurlah lada sulah atau lada hitam pada masa garam dimasukkan.

Sekian pada hari ini..

-zakiah-


Quote:
dr ali : yang saya buat ni sup ikan merah, ikan lain kurenglah sikit
mamafami : Inilah rasa sup yang sebenar, mamafami.. hehe
ouled kenitra : tahan sikit yer, lagi brp jam jer nak buka puasa ni.. hehe
kak nabia : saya ada try cara buat sup ni tapi tak tumis, ok gak rasanya cuma kena letak halia bebanyak nak kasi rasa sedap sikit
kak leen : ayam goreng oyster tu memang bebudak suka, ni cousin saya yg ajar buat, dia selalu buat utk anak2 dia, memang licin..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net