Want your
own Fotopage?






 
Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 27-Oct-2006 00:28 Email | Share | Bookmark
Nasi beriani diana & kari kambing

Nasi beriani Diana
Kari kambing
Mesti ada yg tertanya2 ni, nasi beriani lagi? Hmm... nasi beriani ni lain pulak caranya nak membuat. Resepi ni saya ambik dari kawan saya di ariake, Diana. Saya memang suka try beberapa versi nasi beriani ni. Husband saya cakap nasi beriani diana ni rasanya mcm nasi beriani pakistan. Kari kambing pulak pasal husband saya suka makan kambing, saya tak pernah lagi.. So dia dgn suka hatinya conquer kari kambing tu, siap tersandar lagi lepas makan tu..

NASI BERIANI DIANA

beras basmathi (sukatan 1 cwn beras + 1 1/4 cwn air)
Rempah beriani (kalau takde ikut method di atas) - 1-2 sudu besar (ikut banyak beras)
Minyak sapi - 2-4 sudu besar (ikut banyak mana beras)
Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 2 biji besar
Halia - 2-3 cm
Limau kasturi/Lemon - sebiji kasturi/1/2 lemon utk 1 cwn beras
Tomato puree - 1-2 sudu kecil utk 1 cwn beras
Daun pandan disimpul
Garam

Cara :

1) Beras dibasuh dan ditos.
2) Panaskan minyak sapi.
3) Tumiskan bawang2 & halia dan rempah penumis & daun pandan yang disimpul.
4) Bila bawang2 garing, masukkan rempah beriani, dikacau rata.
5) Biarkan sebentar, kemudian masukkan jus limau kasturi/lemon, kacau rata.
6) Padamkan api dan campurkan masakan rempah beriani ini ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi.
7) Kacau rata, masukkan tomato puree, kemudian barulah dimasukkan air secukupnya dan garam, kalau tak pasti, rasa campuran ini.
Kalau nak sedap, campurkan susu cair atau fresh milk, gantikan 3/4 cwn air dgn 3/4 cwn susu.


KARI KAMBING

kambing - 200 ke 300gm
serbuk kari - 2 sudu besar
serbuk kunyit - 1 sudu kecil
serbuk ketumbar - 1 sudu kecil
serbuk jintan putih - 1 sudu kecil
**serbuk semua ni disatukan dan dibancuh dgn sedikit air, kemudian perapkan pada kambing

Bawang besar - 1 labu
Bawang putih - 3
Halia - 2cm
Kentang - sebiji dua dibelah 4 atau 6
1/2 cwn santan atau susu segar
sedikit kicap manis
Garam secukupnya

Cara-cara :-

1. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga kekuningan sedikit.
2. MAsukkan kambing yang telah diperap tadi, masaklah hingga naik minyak rempahnya.
3. Sesudah naik minyak, masukkan air secukupnya dan kentang.
4. Bila sudah mendidih (biarkan lama sedikit), masukkan santan atau susu dan garam.
5. Bila santannya sudah sebati masukkan sesudu dua kicap manis, kacau rata dan matikan api.

sekian,
-zakiah-



Quote:
kak ida : agaknya perut akak time tgk gambar ni tengah kosong kot.. hehe
edoras : sesungguhnya memang terasa syahdu beraya kat jepun ni, tanyalah memana malaysian yg beraya luar negeri, sekurang2nya mesti ada sekelumit rasa syahdu tu walaupun org malaysia ramai..
dr. ali : kari kambing pun favourite husband saya, kalau dia dapat ni, saya lalu kat belakang pun tak perasan.. tapi saya happy sebab at least adalah jugak masakan saya yg dia suka
amilin : selamat hari raya to you to..
kak rosyya : tak dapat nak teruskan lebaran disini sebab takder rumah sedara mara yg nak dilawat.. have fun for hari raya ni dgn family kak rossya..
mamafami : actually resepi ni untuk kari daging lembu, tapi dah kesian kat husband tu pasal dah rindu nak makan kambing, saya pun trylah masak, nasib baik jadi.. saya rasa sama je kot rencah kari untuk lembu and kambing ni..
nunu : nanti bila nunu dah try masak ni, upload kat fp nunu yer..
nn : angpow raya? mestilah nakkkkkk... tapi kenalah berisi duit dlm tu yer... hehe... thnax for visiting my fp!
sabrina : memang pun banyak version beriani ni, zakiah pulak suka try beberapa version beriani ni, nanti nak ambik resepi dari mak pulak, tapi bagi saya lebih kurang jer rasanya cuma susah ke senang nak buat, tu ajer.. p/s: saya pun tak suka makan kambing, kembang tekak rasanya.. hehe
f & z : beriani ni saya masak masa bulan puasa aritulah kak... open house tak larat nak buat pasal bulan puasa dah buat 2 kali..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net