Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 2-Nov-2006 18:55 Email | Share | Bookmark
Salmon steak & salad ala ceassar

salmon steak..served with fries
salad ala ceasar
Kalau sahabatku dodi tgk tajuk ni mesti dia kata lagi, "hmmm...lidah org putih!" hehe.. Saya dan family memang gemarkan western food, bukannya apa, senang nak buat pun sebenarnya.. Kalau masak nasi putih tu, mesti pening memikirkan nak masak lauk apa, pastu lauk ni masuk ke dgn lauk lauk tu.. Untuk keluarga kecil mcm kami ni (baru 2 anak), better lah masak yg simple jer, takut membazir..

Disebabkan kat jepun ni senang nak dapat ikan salmon (mmg makanan asasi diorang pun), tu yang try buat steak ni. Salad ala ceassar pulak, saya suka makan ceassar salad masa kat mesia dulu tapi kat sini tak tau camna nak cari ikan bilis jeruk (dlm tin), so buat salad apa yg ada jelah. Kalau basic salad tomato; beberapa helai daun lettuce + tomato sebiji + 1-2 sudu mayonis.. Tapi disini saya ada buat tambahan sikit utk melepaskan gian saya pada ceassar salad..

SALMON STEAK

2 keping fillet ikan salmon - dicuci bersih dgn jus lemon/limau & sedikit garam
sedikit lada hitam
2 ulas bwg putih - dicincang
1cm halia - dicincang
**perapkan sebentar salmon dgn lada hitam, bwg putih & halia, kemudian panggang atas grill pan hingga masak.

Sos lemon :
2 helai daun bay
1 suduteh mentega
1/2 cwn mushroom soup - instant pun boleh
1/2 biji lemon - dptkan jusnya
1/2 suduteh kulit lemon yg diparut - saya letak suku jer pasal kulit lemon ni pahit
1/2 suduteh herba campuran - oregano, parsley, basil
sedikit lada hitam

Cara :

1. Panaskan mushroom soup hingga mendidih, masukkan mentega, kacau rata.
2. Bila dah wangi masukkan lada hitam, jus lemon, kulit lemon, daun bay & herba campuran ke dalam sup.
3. Kacau perlahan-lahan, kecilkan api dan terus memasak.
4. Setelah sup pekat, matikan api & tuanglah di atas salmon steak tadi..

Notes :
**Saya marinate salmon dgn bwg putih & halia utk menghilangkan hanyir pada ikan ni, petua nak hilangkan hanyir ikan atau daging apa2 pun, kena marinate atau letak halia dan bwg putih lebih sikit.
**Lada hitam salah satu fungsinya untuk mematikan kolesterol pada udang, sotong, kuning telur, dll.. Caranya, rebus sebentar udang dgn lada hitam ataupun masa nak makan udang tu, taburkan sikit lada hitam, insya allah boleh buang kolesterolnya..
**Kalau nak buang bisa or gatal2 pada seafod, rebus sebentar lebih kurang 5 minit bersama 1-2 sudu lada hitam.


SALAD ALA CEASSAR

daun lettuce - 3-4 helai (dihirs)
seibiji tomato - dihiris nipis atau dipotong dadu
crouton - kalau takder, sapu garlic butter pada roti, bakar dlm oven, kemudian potong dadu
mayonis - 1-2 sudu besar
sedikit garam
sebiji telur rebus - dipotong nipis (optional)
Parmesan cheese

Cara :

1. Letak daun lettuce dan tomato dlm satu mangkuk, gaul rata mayonis kedalamnya.
2. Masukkan telur rebus, jika suka dan gaul lagi, tabur sedikit garam, gaul lagi.
3. Akhir sekali taburkan crouton ke atas salad.
4. Taburkan juga sedikit parmesan cheese. (saya letak banyak..hehe)


Salad ni kalau diratah camni saja pun memang sedap. Sekian untuk hari ini..

-zakiah-


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net