Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 15-Nov-2006 23:39 Email | Share | Bookmark
My cupcakes project..

Basic choc cupcakes
Basic choc cupcake- frosted
ok tak?
Moist choc cake
Moist choc cake - the texture
Moist choc cake - frosted..what do u think?
Lately, I am kind of busy.. since now in Japan is autumn-winter so it's quite cold.. so.. I am kind of busy taking the children out actually.. Walking & outing during this time we don't feel really tired as we don't sweat.. I take this oppurtinity to walk and walk since I am here.. The children really like the weather and the breezy air from the sea, our house is really near to the sea, around 10 mins walking distance.. In fact, from our house we can see the boat and ship pass by, my children recognized the ship's honk..

Ok, talking about recipe, since cupcakes is hot things now, I am so teruja to make my own.. About the buttercream, some suggested me to use the unsalted butter+icing sugar+vanilla extract+a little fresh milk... the other method is shortening+butter+icing sugar+vanilla extract+a litlle fresh milk... hmmm... I've tried both and I think the one with shortening is much better because the shortening will make the cream after we whip it stiff enough to frost the cupcakes on the spot.. If just using the butter alone, we have to put in fridge until we get the spreadable consistency.. So.. what do you think of my cupcakes?

About the cupcakes, one I used my moist chocolate cake recipe, the other one is using the new recipe, BASIC CHOCOLATE CUPCAKE.. My MOIST CHOCOLATE CAKE is the first ever cake that I baked when I was 15 yrs old... Since then, it becomes my tradition to make it for my family and any occasion.. After my spm, I always make this cake so whenever my mom's friend is comingthe cake is there to served them.. Many of my mom's friend like it.. some of them ordered from me.. but I took 1 order only ( tupun kasi free jer), because of tight schedule studying at college... I only make whenever my mom request for it.. The cake will become more moist if we wrap it in the aluminium paper and keep in the refrigerator.. so whenever my mom ask me the bake the cake, I'll bake it earlier and keep it refrigerated first... The BASIC CHOCOLATE CUPCAKE, this is my first time trying the recipe.. it's quite tasty eventhough the recipe is so simple.. in fact I added 2 tablespoon of milk to give a moist texture.. The cake's texture, is you want to make it moist, add some liquid especially milk, but don't put too much as the cake will be flat on top. Next time, I will put more cocoa powder to give chocolatey taste..


BASIC CHOCOLATE CUPCAKES

Ingredients
5 oz (150g) Butter - softened
5 oz (150g) superfine (castor) sugar
6 oz (175g) self-raising flour
3 eggs
2 tbls cocoa powder
1 tsp vanilla extract
Method
1. Pre-heat the oven to 350oF (180oC).
2. Line a 12 cup cake pan, with cup cake papers.
3. Crack the eggs into a cup and beat lightly with a fork.
4. Place all the ingredients in a large bowl.
5. Beat with an electric mixer for 2 minutes, until light and creamy.
6. Divide the mixture evenly between the cake cases.
7. Bake for 18-20 minutes until risen and firm to touch.
8. Allow to cool for a few minutes and then transfer to a wire rack.
9. Allow to cool fully before icing.


CHOCOLATE MOIST CAKE

2 3/4 cups superfine flour (cake flour also will do)
1 1/4 cups cocoa powder
1 1/2 teaspoon baking soda (bicarbonate of soda)
1 1/2 teaspoon vanilla extract ( vanillin powder)
***All to be sifted 2 times

1 1/2 cup butter (approx 300gm if you use the actual measurement cup)
2 cups sugar
4 large eggs
2 large egg yolks
1 3/4 cups water

Method :

1. Cream the butter and sugar.
2. Add egg, 1 by 1.
3. Alternately, pour in the sifted ingredients and water, beating well until smooth.
4. Pour on the greased caked pan and bake for about 1 hour at 180C.

Notes :

**If you don't have vanilla extract or vanillin powder, you may use vanilla esen.
**Don't fill the cake pan more than 2/3 batter or else your cake will be cracked on top.


BUTTERCREAM RECIPE

1 cup shortening
1 cup butter
3 cups icing sugar
1 teaspoon vanilla esen
1-2 tablespoon milk

**Cream the shortening and butter until fluffy or double the valume.
**Add vanilla esen, then 1 cup icing sugar.
**Add more icing sugar and taste it untill you get the sweetness taste that you want.
**Lastly add milk 1 at a time, if you want thinner consistency, add more milk, but this will make it hard to be spread..




CERITA HARI INI

Hari ni nak cerita pasal budak2 yang kena penyakit kencing manis ni.. Kejadian ni terkena pada kawan husband saya sendiri.. Disebabkan iklan dalam tv bebetul promote minuman susu kultur (takleh cakap brand) yang digemari kanak2 ni, kononnya untuk kesihatanlah, apalah...kawan husband saya telah pun membelikan anaknya, disebabkan rasanya yang manis dan sedap, anaknya itu merengeklah mintak dibelikan hari-hari minuman tu.. Bapaknya pulak sekali beli banyak, kononnya nak buat stok.. Hari-hari minum without fail... One fine day, saya tak ingat camna kisahnya kena ke klinik and sakit apa, doktor sahkan anaknya kena kencing manis.. Terduduk mak bapaknya bila dengar. Mana taknya, anaknya baru berumur 4-5 tahun kalau tak silap.. Resmi budak, suka main2 dan melasak, tentulah ada jatuh2 dan luka... sekarang mak bapaknya kenalah jaga budak ni bebetul, takut luka badannya.. kalau dah kena kencing manis, bila ada luka kat badan tu memang lambat sembuh.. yang kesiannya budak ni takleh memain macam budak lain sangat.. kesian! I bet, the parents regret for giving the child the drinks everyday.. Pada pendapat saya, telah saya katakan dalam entry saya yang lepas, makan apa pun berpada-pada... ni kononnya untuk kesihatan sekali terus tak sihat jadinya... Memanglah resmi budak pi supermarket, nampak tu nampak ni memang teringin nak rasa...

Oh, ya! Minuman manis ni.. suami sepupu saya suka minum minuman dlm tin yg kasi tenaga tu, tapi tak ingat apa brand. hari-hari minum 2 tin, tak sampai setahun, disahkan ada kencing manis.. Ada lagi satu cerita pasal anak kepada kawan saya, minum coke hari-hari.. sudahnya memang kena kencing manis.. Bagi saya, minuman bergas ni lagilah kita tak rasa manisnya sangat pasal kita rasa gasnya lebih.. Macam saya, kalau adik2 saya dulu masa kecik nak minum, saya tambahkan air masak sikit biar kurang gas dan manisnya.. Apa-apa pun, bukannya takleh nak minum tu minum ni, makan benda yang manis, BERPADA-PADA dan BERSEDERHANALAH... Memang itulah pesan rasulullah... Jangan diambil hari-hari...

Sekian
-zakiah-



Quote:
mommy d&d : tulah bebudak memang suka benda yang manis, seminggu sekali bolehlah, kalau hari2 takut mengundang penyakit pulak.. cupcakes project ni pasal seronok plak tgk orang buat, kita pun naklah gak try..
mommy d&d : camna erna buat minced meat tu, guna blender ke guna pisau potong daging tu? btw, tq very much for trying my recipe! I really appreaciate that! tulah, rasanya burger buat sendiri lagi sedap..
raime : digital pun boleh ambik gambar cantik yer, ingatkan kamera yg utk professional tu ajer..
raime : pakai flash yer? Tq very much for the tips!
ida : saya dah letak resepi buttercream tu, trylah kak ida, seronok gak ada geng yang menerai benda yang sama ni.
rossya iye ke sedap kak rosyya? dah rasa ke? hehe..
nunu : orait.. nanti bila akak plan dgn family nak pi memana akak email nunu.. senang bila dah tau orang yang leh arrange cuti2 mesia ni..
nabialishad : marilah kak nabia datang sini makan cupcakes..
fliffy : Bagusnya perut adam ni kalau minum yang manis sikit meragam, so, dia takdelah nak minum yang manis2 ni sangat.. eh..samalah kita suka coklat..
salina : haa... ingat pun kat akak ni! Nak datang nagasaki mailah, tapi bagitau awal2, kot2 akak takdelah kan.. ni tgh bln 12 nak balik mesia ni for almost 1 month!
Phalinn : ye ke looks good? tq! hehe.. dah kembang dah ni..
MamaFaMi : tulah mama, kesian betul dgn budak2 yang kena kencing manis ni, some of them kena inject dgn insulin hari2..
rosleenda : tulah kak leen, mintak simpanglah kena kencing manis ni, sekali dah kena takde ubatnya...
Sabrina : cupcakes kalau frosted memang sedap sikit dr yg plain jer.. hehe
kakyong : aiseh kakyong, segan plak kita kakyong kasi komen ni, maklumlah kakyong toke cupcakes, dah pro dah...yang kita ni baru nak merangkak.. :)btw, tq for visiting my fp!
anna : pos sana eh.. takut tak lepas lah anna pasal cupcakes frosted ni selalunya tahan tak lama sangat, pos lebih semingggu kot..
~F&Z~ : macam baulu ke moist choc cake tu? kucing kat sana kus semangat eh..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net