Newbie who tries to cook!
My cooking and journey series!
By: zakiah zainudin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 23-Nov-2006 02:41 Email | Share | Bookmark
Pizza bakar atas non-stick pan!

 
 
Since my oven buat pasal la ni, terpaksalah bakar pizza atas non stick pan. Actually idea ni saya dapat dari kak liza (http://hanieliza.fotopages.com). Untuk doh pizza, saya guna adunan donat sayahttp://zakiahz.fotopages.com/?entry=944743 . Untuk topping saya saya gunakan pizza sauce, resepi dari kak yonghttp://kakyongns.fotopages.com , sausage, bawang besar, nenas & tomato yang dipotong nipis. Memula ingat nak letak topping ayam, nak jadikan hawaian chicken, tapi malehlah pulak nak keluarkan ayam, nak defrost lagi, hmmm... lambatlah! Guna jelah apa yang ada... Lepas tu taburkan dengan mozarella cheese parut ke atas topping pizza tu.. Doh donat tu digelek jgn nipis, jgn tebal... LEtakkan atas non-stick pan, tutupkan pan tu, api guna yg sedang jer.. Bila cheese dah cair & tepi pizza dah perang, tutupkan api! Taraaaaaaaaaaaa..... jadilah pizza! Sedap gak pizza yang bakar atas non-stick pan ni! So... kepada yang takde oven tu, bolehlah cuba cara ni yer! So.. lepas ni kak nabiahttp://nabialish779.fotopages.com takdelah alasan takleh buat pizza pasal takder oven yer.. hehe


CERITA HARI INI


Hari ni saya nak cerita pasal salah satu punca kanser. Sejak kebelakangan ni, kanser senang sangat menyerang wanita, bahkan yang muda2 pun kena gak seawal usia 16 tahun! Anak cikgu sejarah saya meninggal dunia kerana kanser rahim, umurnya waktu meninggal tu 15 ke 16 tahun, tak ingat! Atuk saya ada menyatakan salah satu punca kanser ialah dari roti yang kita makan! Tak percaya kan? Sebenarnya roti yang dah berkulat! Walaupun dalam sebungkus roti tu , hanya sekeping saja roti yg berkulat pun kena buang terus roti tu. Pasal pa, kalau satu dah berkulat, yang lain2 tu, mesti dah ada akar kulat tu! Janganlah kerana sayangkan roti yang lain2 tu, kita buang yang berkulat jer, yang lain2 kita makan. Sayangkanlah kesihatan kita dari roti tu! Kalau nak roti tu tahan lama, masukkanlah dlm fridge, bila nak makan masukkanlah dlm microwave panaskan kejap! Kulat ni kan ke parasit, kalau kita makan dia, benda tu still hidup lagi dalam badan kita pasal sifatnya memang menumpang.

sekian,
-zakiah-


Quote:
ida : saya memang tak makan kobis dari dulu lagi, puncanya, bukan yang ditulis dalam email tu, nanti saya update gambar baru, citer pasal kenapa saya tak makan kobis pulak yer..
mamafami : oo0... mama simpan dalam freezer ye roti tu.. idea yang baik tu, bila nak makan kuukuskan.. tulah kan mama, kekadang orang yang kena kanser tu terfikir apa yang diorang makan, some of them memang jenis jaga kesihatan gila2, tak makan yang manis, yang berkolesterol, tapi kena jugak kanser.. tulah, kekadang kita tak sedar apa yang kita makan ni dah jadi punca penyakit..Tapi, Allah dah tulis orang tu nak kena kanser pun iyer jugak..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net